31 augusti 20.05 - Första veckan i Toulouse avklarad

Nu har det gått precis en vecka sen jag kom hit till Frankrike, sen jag flyttade in i rummet här på vandrarhemmet Résidence Jolimont i Toulouse. Imorgon ska vi äntligen, efter alldeles för många nätter och dagar här, flytta in i våra lägenheter. Det ska bli toppen. Jag kan inte vänta tills jag får hänga upp mina kläder och sluta leva i en resväska, tills jag får sova i en säng med riktiga sängkläder och utan att vakna av bilarnas oljud utanför klockan fem på morgonen. Det ska bli skönt att få en fristad.

Idag har vi varit på picknick nere vid Garonne på trapporna vid kajen mellan broarna Pont neuf och Le Pont Saint Pierre. Det var trevligt. De senaste dagarna har varit en enda lång väntan på att det ska bli tisdag så det ska bli kul att äntligen få något att göra nu igen. Vi ska träffa dom från fastighetsbyrån vid lägenheten klockan 2 imorn efter lunch. Vi checkar ut härifrån redan vid 12 så vi får se vad vi göra under tiden. Det ska tydligen ösregna imorn, passande nog.

< Här är en bild på vår lilla picknickplats :)

Även om lägenheterna är möblerade så är de väldigt tomma så tänkte åka till IKEA på fredag, det ligger en bit söder utanför Toulouse så vi ska ta bussen dit. Det blir en heldagsutflykt.




30 augusti 22.35 - La police française

Ikväll va vi ute och åt på ett litet mysigt torg där det ligger fullt av restauranger. På torget hängde ett ungdomsgäng i femtonårsåldern. Helt plötsligt kom polisen i en massa polisbilar med blåljusen och sirener på, de sökte igenom ungdomarnas väskor och kläder för att till sist efter långa diskussioner köra iväg med allihop i polisbilarna. Då det var den riktiga polisen och inte la gendarmerie eller la police municipale som kom så måste det ha rört sig om något allvarligt. Poliserna ställde till med värsta scenen  då de istället för att köra åt sidan och parkera så trafiken kunde rulla på stängde av den enda och enkelriktade gatan som går över torget. Det bildades långa bilköer och de bilister som kom på gatan fick stå och vänta i en evighet. Många blev arga och började tuta och skälla på polisen som i sin tur bara ignorerade dem och fortsatte med ungdomarna. Det var ett himla spektakel att se. När de sen släppte på trafiken igen stod en polisman och skrev ner varje bils registreringsnummer för att de skulle kunna bötfälla dom för störande då de hade tutat. Galet.

Alexandre förklarade att man helst inte ska ge sig in i diskussioner med poliser här i Frankrike för det tjänar ingenting till eftersom de har lagen på sin sida i den mening att en polismans ord alltid väger tyngre än en civilpersons och att de ibland gör lite som de vill. Bien entendu, vilket vill säga uppfattat.

 


30 augusti 14.09 - Franska lustigheter

Usch jag vet inte hur mycket papper jag redan har samlat på mig här från banken, försäkringsbyrån, CAF och fastighetsbyrån men jag har en hel hög av viktiga papper här bredvid mig iallafall.  Det är så det fungerar här, den franska byråkratin gör att det krävs dussintals namnunderskrifter och stämplar för att allt ska gå igenom.

En rolig sak är att man här i Frankrike alltid uttalar allting med franskt uttal, det gäller allt från namn på kända personer, drinkar eller tvserier. Det känns urlöjligt att förfranska engelska ord men gör man inte det så förstår dom knappt vem eller vad man menar.

Något annat lite lustigt är att de dricker sitt morgonkaffe ur skålar. Det fick jag se redan första morgonen vid frukostserveringen här på vandrarhemmet då en spanjorska skulle ha lite kaffe au lait. Hon tryckte på kaffeknappen i automaten och höll sitt glas under, vilket snabbt fylldes upp och svämmade över då doseringen av kaffet var anpassad efter de för ändamålet avsedda skålarna som var bra mycket större än glaset. Skålen hon skulle ha använt hade hon fyllt med mjölk för hon tänkte äta flingor, vilket hon senare upptäckte att det inte ens fanns. Frukostarna här består av kaffe, juice, pain riche (baguetter) och croissants.Havregryn och grovbröd verkar vara omöjliga att hitta i mataffärerna.

29 och 30 augusti 13.20 - Weekend i Toulouse


Igår var det lördag och eftersom ingen frukost serverades här på vandrarhemmet så tog vi sovmorgon. Vi mjukstartade dagen med frukost-/lunchpicknick i en park vid Compans Caffarelli vid tolv. Sen promenerade vi över Garonne till andra sidan av staden och sedan upp till Centre Ville igen där vi stannade fram till sex tiden. På kvällen gick vi ut och tog lite drinkar på ett kafé vid Capitolium.

Idag är det söndag och vi hade sovmorgon igen eftersom frukost inte serverades idag heller. Jag och Sofie tog en fransk frukost bestående av svart kaffe och en pain au chocolat på väg till en mataffär där vi inhandlade dagens lunch, pastapennor och konserverade grönaärtor och morötter. Allt utom lite kaféer är stängt idag så vi är kvar på vandrarhemmet och fördriver tiden, åker nog in till stan senare för här kan man knappt stanna här är så otroligt tråkigt.

Som jag skrev så var vi ju på bio häromdagen och såg Inglorious Basterds, det var mer än en filmupplevelse. Det var som om tiden stått stilla inne på den lilla biografen. Då alla stolar stod på samma plan, vilket gjorde att man satt väldigt lågt, kunde man se huvudena på de som satt framför. Men eftersom duken var väldigt högt upp var det inget problem när filmen väl kom igång, istället fick man ont i nacken då man mer eller mindre satt och stirrade i taket.  På väggarna hängde gamla målade reklamaffisher för olika filmer. Man betalde bara 6 euro för en biljett här och till biljett fick man en liten liten papperslapp. Tillskillnad från hemma var de inte platsbiljetter så vi fick rusa in för att få platser bredvid varandra. När filmen sen satte igång och förtexten med rollistan spelades upp var det absolut knäpptyst i salen. Likadant var det sen när filmen var slut, alla satt kvar i mörkret och tittade på när eftertexterna spelades upp, det gör ingen hemma.
Att filmen Inglouroius Basterds utspelar sig i ett Frankrike ockuperat av tyskarna under andra världskriget gjorde den ännu bättre med tanke på att vi såg den på plats i Frankrike i en biosalong som säkert såg likadan ut för 65 år sedan :)

29 augusti - 12.00

Igår var jag och Sofie kulturella, vi besökte vi Basilikan St Sernin som ligger uppe i samma område som vår lägenhet. Den är lika vacker på insidan som på utsidan. Den nuvarande byggnaden började byggas redan 1080 och är därmed nästan tusen år gammal och på platsen har det funnits religiös aktivitet ända sedan 400 e. kr.

























Efter kyrkobesöket gick vi på ett muséum och kollade på en utställning om antikens Rom och hur livet för folket på atlantkusten och medelhavskusten här i Frankrike påverkades och influerades av det. Lunchen blev en upprepning av de senaste dagarna, en baguette i parken billigt och bra.

Nu ska vi snart ta métron till parken vid Compans Cafarelli för att ha en picknick i det fina vädret.




22.38 - Google Earth



På Google Earth kan man hitta det mesta, även vår nya gata. Så här ser vårt blivande hem ut från ovan.




27 augusti 20.13 - Résidence Jolimont

Här är lite bilder av vårt hem sedan fyra dagar tillbaka och fem dagar framöver. Jag bor tillsammans med Sofie i ett rum på fjärde våningen på vandrarhemmet Résidence Jolimont, det låter finare än vad det är.
De små opersonliga rummen med sina kala väggar och deras skrangliga sängar med sängkläder av papp inger känslan av att man befinner sig på någon slags anstalt, men utsikten kan man inte klaga på :)




Idag har vi varit på banken Caisse d'Epargne (Sparbössan) och öppnat bankkonto, det var lite mer avancerat än vad jag trodde och vi fick internetbank, bankomatkort och sparkonto öppnat med. Vi betalde hyran till vår hyresvärdinna idag med, den gick på 24000 kr så nu gapar ett stort hål i plånboken. Hyran ligger ju på 400 euro i månaden och vi fick betala för de 5 månader som kontraktet sträcker sig eftersom vi inte hade någon franskgaranti att ge dom och utöver det betala en disposition  på 385 euro som vi ska få tillbaka sen igen.

Det har varit galet varmt hela dagen och vi har mest bara drivit runt efter vårt bankbesök, handlade lite på Sephora och tog en kaffe på ett kafé. Sen gick vi till en park och käkade glass medan vi kollade på roligt folk. Vi blev inbjudna till en katolskkyrka av en kille och en tjej som gärna ville att vi skulle ansluta oss för att ta del av Jesus härlighet. Då både jag och Sofie ju är protestanter och inte särskilt religösa alls av oss tackade vi nej vänligt men bestämt efter att vi lyssnat på vad de ville säga.

Ikväll sitter vi ute på vandrarhemmets terass, det är en riktigt härlig sommarkväll. Här är säkert 30 grader varmt i skuggan. Imorn har vi inga planer men vi funderar på att åka till Toulouse Plage och paddla kanot, för det glömde vi helt bort idag.



26 augusti 19.31 - Hemförsäkring och biokväll















Dagens uppdrag var att åka till fastighetsbyrån och skriva under på kontrakten och sedan skaffa en hemförsäkring så vi kan få nycklarna till lägenheterna. Så så snart vi skrivit på det begav vi oss till en försäkringsbyrå för att fixa med det. Sagt och gjort, att fixa hemförsäkring gick himla lätt. Tyvärr börjar den inte gälla förran den 1e september så vi får inte tillgång till lägenheterna förrän då och därför måste vi stanna här på vandrarhemmet i ytterligare sex nätter. Eftersom det är så tråkigt här och miljön är väldigt oinspirerande försöker vi hitta på saker att göra hela tiden. Vädret har vatt superfint hela dagen så efter att vi fixat försäkringen stannade jag och Sofie kvar i stan och gick en lång runda längs med floden Garonne som rinner igenom Toulouse. Vi gick igenom en stor park där kommunen har anlagt en konstgjord strand med palmer och där var det full aktivitet. Där var fullt med ungdomar och familjer och där fanns bland annat volleybollplaner och kanotuthyrning så vi funderar på att testa det sist nämnda imorn.


Vi valde att laga mat här på vandrarhemmet ikväll igen för vi har bestämt oss för att gå på bio ikväll, vi ska se Inglorious Basterds, man måste ju prioritera för som student kan man ju inte både äta ute OCH gå på bio samma kväll.. :) Eftersom många filmer som visas på biograferna här är dubbade,vilket man helst slipper undan, så var vi var noga med att kolla upp att den inte var det.

Imorn ska vi till banken och öppna varsitt fransktkonto och efter det kanske vi ska paddla kanot på Garonne om vädret tillåter och Rebecca och Alexandre inte fegar ur.

25 augusti 21.21 - Lägenhetsjakt

Vi började dagen med frukost vid 8 för att sen sätta oss och leta lägenheter och fastighetsbyråer på nätet. När vi samlat på oss några olika adresser gav vi oss ut på stan för att besöka dem och se om de hade någon möblerad 3a eller 4a till oss.

Vi insåg dock ganska snabbt att det skulle bli svårt att hitta något så stort som var möblerat så vi siktade in oss på ettor och ganska snart fick vi napp.  Det visade sig att en mäklare, väldigt passande och ganska otroligt nog, hade tre möblerade ettor i samma hus lediga och att han gärna visade oss dom direkt. Så vi traskade iväg och kollade in de tre ettorna som låg väldigt centralt i Centre Ville och på gångavstånd från skolan vi ska gå på. I varje lägenhet fanns kök, badrum, internet och fast telefon så vi slog till. Hyran ligger på 400 euro och de är visserligen lite ruffiga och standarden är inte alls som hemma men läget är super och att de alla ligger i samma hus i ett lungt och ganska rikt kvarter gjorde att det kändes som om vi inte kunde få bättre och tydligen får man vänta sig att hyran ligger där omkring. Vi fick tillgång till lägenheterna innan eller senast den 1e september så vi hoppas att vi ska kunna lämna vandrarhemmet så snart som möjligt men vi har bokat rum här till på fredag iallafall.

Nu när vi fixat lägenheter så ska vi försöka oss på att få CAF som är ett bostadsbidrag man kan få som student, men för att få det måste man ha ett franskt konto så på torsdag ska vi till banken och fixa med det. Det blir mycket pappersarbete men det är det nog värt.

Vi valde att äta ekonomiskt ikväll så vi gick till Carrefour, en stormarknad, och handlade spagetti och köttfärs på burk. Vi kom undan med en nota på ca 8 sek var. Inte alls fel. Jag och Sofie gav oss ut på en långpromenad lite senare, vi gick från vandrarhemmet in mot stan. Det var härligt och vädret var fint nästan hela vägen, tyvärr kom det lite moln i slutet och det började duggregna. Vi hoppas på bättre väder imorn för idag har det regnat i stort sett hela dagen men det har inte gjort så mycket eftersom vi har letat lägenhet hela tiden.


24 augusti 21.30 - Första dagen i den nya staden och det nya landet

Den första dagen var jag på resande fot hälften av tiden, hann med en bilresa, en tågresa, två flygningar, bussresa och en metroresa.

 

Blev hämtad av pappa redan halv 7 för att ta 6:50 tåget från Kristianstad till Kastrup. Flög från Kastrup 11:45 och landade i Bryssel 13:15 för byta till ett flyg till Toulouse därifrån. Resan gick bra, väl framme i Toulouse tog jag flygbussen in till Centre Ville. Steg av vid Jeanne d’Arc och tog metron till Joliment där jag möttes upp av Sofie, Rebecca och Alexandre. Vi hade bokat två nätter på vandrarhemmet Résidence Joliment som är ganska nedgånget men helt okej. Här bor främst unga, många är utbytesstudenter precis som vi.

 

Det var väldigt kvavt och varmt hela dagen och när jag äntligen checkat in var jag helt slut i huvudet efter en massa intryck och långa timmar av väntan. När jag installerat mig och tvättat ansiktet gick vi ut på stan och åt crêpes och tog en kaffe på en restaurang som låg vid ett litet mysigt torg.

 

Ikväll åskar det ganska häftigt, det har hängt i luften hela dagen så det är nog bra om det åskar nu så kanske luften är klarare imorn när vi ska ge oss ut och leta lägenhet.

 

I natt kommer jag nog sova tungt, är trött i kropp och själ. Det känns bra här i Toulouse, det är en fin stan och den känns lagom stor. Imorn blir det nya tag och då får jag väl känna av på riktigt hur det känns att nu äntligen vara här. Har redan känt av lite saknad efter de där hemma men det går om ganska snabbt för jag vet att jag träffar dem snart igen och att de aldrig är längre än ett telefonsamtal bort.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0