24 februari

Frukosten på policy briefingen med Pascal Lamy från WTO imorse var riktigt fin. Helt klart värd att stiga upp kvart i 7 för. Hans presentation var förresten inte dålig heller :) Efter mötet skyndade jag vidare till BusinessEurope där arbetsgruppen för free movement of goods hade möte. Det var en ganska liten grupp på bara 10 personer och alla var trevliga och det dom sa jätteintressant.
Tyvärr drog Lena Eks arbetsmöte ut på tiden så det mötet blev inställt. Sen var det SPN-styrelselunch och där träffade jag fyra av de svenska parlamentarikerna. Hökmark, Färm, Ek och Schmidt. När jag sen kom till kontoret var klockan redan tre och jag skrev klart och skickade verksamhetsrapporten för februari månad till Niklas. Den blev bra tyckte han :)
Vid sex gick vi upp till ambassaden. Det var helt okej där. Lite lamt men hur lattjo kan det vara på en ambassad? :P Imornkväll är det praktikantträff på SKL (Sveriges kommuner och landsting). Det blir nog lite mer livat.


23 februari

Policy briefingen imorse på EPC var intressant. Bildt pratade mycket om utvidgningen, EAS och de förändringar som Lissabonfördraget medfört. Det var mycket folk. Ikväll var jag hemma hos Sofie och åt semlor. Vi köpte dom i svenskbutiken som ligger nära mig, köpte även ahlgrensbilar och gott&blandat. Härligt att veta att man inte behöver åka till IKEA för att få tag i riktiga grejer :)
Imorn är en fullbokad dag. Ska till EPC redan vid 8 för att lyssna på en briefing som heter "trading our way out of recession", efter det är det arbetsmöte för free movements of goods på BusinessEurope med Annika. Direkt därefter ska vi till parlamentet på ett möte med Lena Ek som är parlamentariker och därefter ska jag på lunch och SPN-styrelsemöte med Niklas och Christian. På kvllen är det mingel på ambassaden för dom har vunnit något pris för att de är så "ecodynamic". Det blir nog en rolig dag.

22 februari

Idag fick jag veta att jag är välkommen till Malmökontoret under en vecka i juni, så nu är det spikat. Skoj!
Har även fått veta resultaten i alla kurser som jag läste i Toulouse utom en. Jag är godkänd i samtliga! Underbart! Bara mikroekonomi kursen som jag väntar på att få veta. Imorgon ska jag på frukostmöte då EPC har policy briefing, Carl Bildt ska prata om framtiden för CFSP (gemensamma utrikes-och säkerhets policyn). Det blir nog riktigt intressant.



21 februari

Idag blev det brunch med Tereza, Annika och Sofie. Efter brunchen gick vi till place de jeux de balles där det var loppis och sen gick vi i en massa secondhand affärer. Jag är så trött idag efter att Tereza har dratt runt mig över hela Bryssel.
Imorn börjar en ny intressant arbetsvecka.

20 februari

Jag och Sofie har varit och storhandlat idag, på Delhaize. Mat är hemskt dyrt här i Belgien faktiskt. Men man måste ju ha mat så det är ett nödvändigt ont att lägga pengarna på det.
Igår gick vi rundtur på Europa Parlamentet. Det var intressant. När jag slutat jobba var jag på afterwork på Delirium med Sofie, Niklas, Emily och hennes gäst. Vi träffade en fransman som också var på minglet med Anders Björck tidigare i veckan. Två timmar senare satt vi allihop, med fransmannen och hans tre vänner, på en Tahirestaurang och åt. När man satt där tänkte man inte ens på att vi träffats för två timmar sen för första gången, det var liksom så otvunget och avslappnat. Det är väldigt lätt att träffa folk här. Ikväll ska jag följa med Sofie till hennes kollega Isabell som har inflyttningsfest.

Glad lördag!

19 februari

Idag fick jag veta att jag får stanna i 3 veckor längre än vad vi först bestämde. Men inte nog med det, det blir ännu bättre. Sista veckan i maj ska jag få åka upp till Stockholmskontoret och se hur de arbetar där och veckan därefter ska jag hälsa på Malmökontoret. Det ska bli riktigt skoj! :)

16 februari

Efter jobbet idag var det mingel på JKL Group med anledning av att tidigare försvarsminister och riksdagsledamot  Anders Björck började där i januari i år. JKL sysslar med rådgivning inom strategisk kommunikation. Det var trevligt och vi träffade flera intressanta personer. Jag, Tereza och Emily pratade en ganska lång stund med Anders Björck. Vi pratade om allt utom politik i stort sett...Han kanske tänkte att han skulle lägga samtalet på en nivå som vi förstår eller något. Nej men hursomhelt så var han trevlig och om det var hans tanke så gjorde han det på ett fint sätt. Han ställde motfrågor,lyssnade och tittade oss i ögonen, tro mig det är inte alla med hans cv som är på det viset mot folk som ännu inte är "någon". Han verkar gilla mat,vin och han älskar Strasbourg. Strasbourg där maten är fransk och portionerna stora som i Tyskland. Det var ett trevligt samtal.


13 februari

Vi hade så trevligt hos Tereza igår! Det är så otvunget med dom och jag känner igen mig i så mycket av det dom känner och tänker om saker och ting. Alla är i samma situation och är här av samma anledningar. Vi är intresserade av samma saker och kan sitta och prata allmänt om EU, mer precist om det demokratiska underskottet, den gångna nyhetsveckan i EU etc. Det är så roligt. Alla tycker något om allt och har koll på det vi pratar om. Det ger så mycket att prata med dom, jag lär mig massor.

Förresten fick jag ett nytt kylskåp idag för mitt gamla gick sönder för ett par dagar sen. Ska snart iväg och träffa Sofie och hennes kusin Desirée som är på besök för frukost på Le Pain Quotiden. Ikväll är det tänkt att vi ska hitta någon ställe som serverar belgarnas nationalrätt. Moules frites.

12 februari

Det märktes att det var fredag idag på kontoret. Mårten, Christian och Annika satte ihop ett fint kollage av oss alla på kontoret... :) Kom precis hem från träningen men ska snart iväg igen, ska träffa några andra svenska praktikanter ikväll.

Trevlig helg!


11 februari


Nu har jag redan varit här i 4 veckor. 4 av 23... tiden går för fort! Jag trivs så himla bra här. Idag var det skattekonferens hos oss på Svenskt Näringsliv för BusinessEurope och det har varit fullt upp från 9 till halv 5. Det har varit jobbigt och stressigt men också roligt. Lärde mig en himla massa om skattepolitik :) Det blev en massa mat över som jag fick så jag bjöd upp Sofie till mig på kontoret på lite kalas när vi slutat vid halv 7. Mycket gott, jag åt så mycket att det kändes som om jag kunde ha rullat hem.





10 februari

När jag vaknade imorse och tittade ut genom fönstret upptäckte jag att vintern var tillbaka i Bryssel. Det snöade mycket och taken var alldeles vita. På metron på väg till jobbet ropade de ut i högtalarna att bussarna i centrum inte gick "due to exceptional weather conditions".
Idag har jag hunnit med mycket. Bland annat att förbereda allt inför morgondagens skattekonferens och varit med Annika på ett fyra timmar långt arbetsmöte för ENVI i BusinessEurope. Efter jobbet träffade jag Tereza, Niklas och Emelie tillsammans med Sofie. Tereza och Niklas praktiserar på North Sweden och Emelie på East Sweden. Tillsammans kunde vi täckt upp hela Sverige, om jag varit på Sydsam vill säga, Sofie är ju på West Sweden.
Vi gick bort till Place Jourdan och köpte deras kända frites och sen gick vi till en bar och drack öl till. Det var så roligt att träffa dom och att få prata med dom. Alla var supertrevliga! På fredag ska vi eventuellt ses hemma hos Tereza för ost och vin kväll. Tereza är för övrigt från Kristianstad och har också gått på Söderportsgymnasiet. Världen är så liten!



7 februari

Idag har jag varit hemma och städat och tvättat. Läst lite i en bok och inte tagit ut mig allt för hårt. Nu ska jag snart ta mig bort till Etterbeek där Sofie och Henning bor. Henning ska bjuda på gulashsoppa och sen ska vi spela spel.


6 februari - Bruxelles

Sweden house, här jobbar jag på sjunde våningen.

 


5 februari

Nu är det helg igen och jag längtar redan till måndag. Ikväll är jag bara hemma och kollar på tvprogram genom datorn, Skavlan och Agenda rättare sagt. Imorgon ska jag och Sofie gå bort till Grand Place. Ska ta lite fina bilder av staden som jag kan lägga upp så ni får se hur underbar staden är :)

Trevlig helg!

4 februari - Business Europe och EU-klubben

Ännu en dag har rusat förbi här nere i Bryssel och den har varit full av intryck och möten och har varit riktigt trevlig. Vid halv 11 började Business Europes presskonferens. Business Europe är arbetsgivarnas europeiska organisation, dvs. Svenskt näringslivs motsvarighet på EU-nivå och Svenskt Näringsliv är en av dess 40 medlemmar.
Under presskonferensen presenterade Business Europe sitt program för 2010-2014 som går under namnet "Go for Growth". Senare under eftermiddagen presenterade de programmet för EU kommissionens ordförande Barroso, EUs ständige ordförande Von Rompuy och EU parlamentets talesman Buzek. Signhild Arnegård Hansen, som är ordförande i Svenskt Näringsliv och vice ordförande i Business Europe talade om Sveriges situation och pratade mycket om vikten av en välfungerande inre marknad för Sveriges del. Det var mycket intressant.
Halv ett var det EU-klubbslunch
på Stanhope hotell. Karl Falkenberg, generaldirektör för generaldirektoratet miljö, var huvudgäst. Han talade om klimatmötet i Köpenhamn och enligt honom var det inget annat än ett stort misslyckande då man i stort sett gick därifrån tomhänta. Där var mycket folk från andra intresseorganisationer och även representanter för stora företag som Volvo, Ericson, SAS, Saab mfl. som har kontor i Bryssel.

I eftermiddags skickade jag in mina notiser, de blev fem stycken den här veckan. Härligt. Efter jobbet gick jag och Sofie och tog en kaffe på ett kafé, efter det gick vi hem till mig och käkade mat. Det blev couscous och kyckling.
Det har varit en intensiv men rolig vecka, jag vill inte att den redan ska vara slut!

God natt!

3 februari

Jag följde med Annika på kontoret in till våra grannar Saab (vapen inte bilar) och lyssnade på en presentation som hon höll om Svenskt Näringsliv för Anna-Maria Saméus på förmiddagen idag. Efter presentationen gick vi och åt lunch på en restaurang nere runt hörnet. Det var väldigt trevligt och mycket givande att sitta med och prata med och lyssna på dom. Anna-Maria Saméus som arbetar på Volvo personvagnar i Göteborg blev utnämd till årets teknikkvinna. Det var inspirerande att prata med henne och det gav något av en motivations- och inspirationsboost.
Ikväll har jag skrivit nyhetsnotiser om vad som hänt under den gångna EU-veckan, deadlinen är imorgon eftermiddag men morgondagen är fullbokad så det kommer förmodligen inte hinnas med då. På morgonen ska jag följa med på presskonferens och sen är det EU-klubbslunch. Det blir skoj!


2 februari

Det har varit en intressant och rolig arbetsdag idag. Jag började vid 8 och slutade vid lite över 18 så den har varit lång också. Vi hade Grafiska företagen på besök hos oss på kontoret i förmiddags och på eftermiddagen var jag SPN-seminarie om EU:s budget och CAP i Parlamentet och sedan på Kommissionens General Direktorat Employment.

Igår fick jag, efter en lång väntan, äntligen internet till lägenheten. Satt hemma hela förmiddagen och väntade på Belgacom då de sagt att de skulle komma mellan 8 och 12. Fyra långa timmar som släpade sig fram. Kände mig som en pensionär som satt och väntade på färdtjänsten. Fem i tolv så dök äntligen Belgacom-mannen upp. Han pratade snabbt och obegripligt och jag bara nickade, log och höll med honom. Förstod inte att han frågade efter källaren när han for ut genom dörren och nedför trapporna. Tio minuter och några kopplade sladdar senare kom han upp hit igen och meddelade att mitt internet skulle fungera. Och visst gör det det, det fungerar alldeles utmärkt. Nu väntar jag bara på fakturan som jag kommer vägra betala...

Så nu när jag har internet kan jag ta upp skrivandet här igen men eftersom jag sitter vid en dator och skriver och läser mest hela dagarna känner jag ingen direkt lust att skriva på kvällarna. Det är mörkt när jag går till jobbet och mörkt när jag går hem igen så förutom jobbet,som jag förvisso tycker är mycket intressant men inser att ni nog finner tråkigt, finns det inte mycket att skriva om i veckorna än så länge.

Glad Tisdagkväll!

RSS 2.0