18 december - Dagen före sistadagen...

är äntligen här och va långsamt den har gått! Den har verkligen släpat sig fram. Franskaprovet som vi skrev i eftermiddags kändes helt okej och när det var klart gick vi till capitolium med de andra utbytesstudenterna och drack vin chaud. Jag lyckades hälla ut min när jag betalade, det var dumt. Men mannen som stod i ståndet var snäll och sa att det inte var någon fara och kan hända den bästa, nästa gång kanske det är han som spiller ut. Han var så snäll och jag fick en ny. Sofie åkte direkt till flygplatsen efter provet. Jag vill också åka hem idag!

Det har förresten varit snökaos här idag. Motorvägarna vara avstända i ett par timmar imorse, det kan man inte tro om man ser bilden va? Det var inte ens ett par centimeter men är man inte van vid snö och har sommardäck så kan det ju ställa till med problem :)

Naomi och Rebecca på julmarknaden

17 december - Dissertation

Nu har jag så skrivit min första dissertation och mondialisations kursen är klar. Underbart att den nu ligger bakom mig. Hur det gick vågar jag inte säga för mycket om. Det är frustrerande att känna att man lagt så många timmar på att läsa och att man kan så mycket om ett ämne men att man inte vet hur man ska visa det. Frågan vi fick var så bred och vag och tiden var så knapp... På två timmar hinner man inte mycket. Inte när man ska skriva enligt en viss plan, det som kallas dissertation, och när man har en språkbarriär som hindrar en från att säga vad man tänker ibland.  Imorn eftermiddag har vi franskaprov så sitter och läser på inför det. Jag är trött och längtar tills det är jul. Exakt en vecka kvar och på lördag åker jag äntligen hem.



15 december - Många koppar kaffe

Ikväll blir det många koppar kaffe. Har suttit sen två och läst på inför Mondialisations tentan på torsdag. Vart tar tiden vägen? Timmarna räcker inte till...Nu är det dags att äta något så jag orkar några timmar till. Bara fyra dagar kvar tills hemfärden. Det ska bli så skönt. Även om jag har otroligt mycket att läsa och kommer få plugga en stor del av tiden så får jag iallafall göra det hemma i mitt eget hus hos min familj.



14 december - Julstämning

Idag har en liten julstämning infunnit sig då både snöfall och julkort kom till Rue Henri Douville i förmiddags. Imorse hade vi franska prov och det kändes som om det gick bra. Nu sitter jag här och laddar inför sista économoie publique föreläsningen med en kopp kaffe och lyssnar på lite julsånger :)



Tack för de fina korten :)


 


13 december - Crêpes, julmarknad och vin chaud

I eftermiddags tog vi en välbehövlig paus från studierna och gick upp på stan. Vi käkade crêpes på Le Bol Bu och drack vin chaud som vi köpte på julmarknaden.


12 december - Fin dag, solen skiner och sista julklappen är köpt

Vi har jättefint väder här i Toulouse idag igen. Himlen är alldeles blå och solen skiner. Vädret är det bästa med Toulouse. Det underbara soliga vädret och det billiga vinet. Det kommer nog vara dom två sakerna jag kommer sakna härifrån. I förmiddags gick jag upp på stan för att köpa den sista julklappen så nu är jag äntligen klar med det. Nu slipper jag känna stressen över att fixa presenter. Igår kväll bjöd Sofie mig och Rebecca på restaurang. Det uppskattades. Man behöver lite paus från alla papper och böcker som man sitter med dagarna i ända. Idag blir det mer plugg, inför franska- och mondialisationstentorna som snart kommer. Idag är det exakt en vecka tills jag åker hem :D

11 december - Julklappsjakt

Efter franskan idag gick jag på julklappsjakt igen. Lyckades nästan ordna allt. Nu gapar plånboken tom så jag får fylla på kortet innan jag ger mig ut nästa gång ;) Postade julkortet till mitt fadderbarn med, det borde väl hinna fram till Libera på två veckor utan problem? Vädet har varit helt underbart här de senaste dagarna. Om jag inte vore förkyld kunde jag gått utan jacka och halsduk. Gick in i en liten fin butik nere vi Katedralen St Etienne. Där inne fanns det många godsaker, något som däremot inte föll mig i smaken var priserna. Det var inte studentvänliga precis.



10 december - Mme vous êtes nulle...

Mår bättre idag. Tog mig ut på stan trots en envis huvudvärk, var ju tvungen att inhandla lite julklappar till familjen :)

Idag fick jag ett mail från min franskalärare Mme Pelissier. Det stod att min grupp ska åka till en förskola i Minimes som ligger utanför Toulouse på fredag morgon i nästa vecka och läsa upp sagan som vi skrev. Hon skrev även att vi redan nu skulle tänka igenom noga på vilket vis vi ska läsa upp den. Det kunde väl varit kul om tiden räckt till för sånt. Vi läser kurser på universitets nivå och har redan häcken full av saker att läsa och plugga.
Tråkigt nog för oss så är vår franskalärare en av dom som aldrig hört talas om elevdemokrati. Alla har supermycket att göra just den veckan och tiden att förebereda och åka ut dit finns helt enkelt inte. Jag skrev ett mail till henne innan ikväll och väntar nu med fasa på hennes svar. Hon kommer säkert ge mig onda ögat på lektionen imorn. Men hon måste väl ändå förstå att hon inte kan planera vad vi ska göra på vår tid utanför hennes kurs lektionstimmar?

8 december - Feber och förkylning

Idag har jag mått sådär. Är genomförkyld och har feber. Efter 7 timmars föreläsning idag gav jag upp och gick hem. Imorn stannar jag nog hemma och läser så mycket inför tentorna som jag orkar.

7 december - Tillbaka till verkligheten

Nu är vi tillbaka i Toulouse igen efter en härlig helg på landet.


5 december - Le Moulin

Här är lite bilder från igår och idag :)

Igår bakade vi pizza och drack vin från en av granngårdarna. Naomi och Sofie stickade halsduka, Naomis pojkvän Nils hjälpte henne lite. Även om intentionerna var goda så var resultatet kanske inte det samma. Vi påminde Naomi om att det är tanken som räknas :)

Huset är en ombyggd kvarn, förr i tiden malde de mjöl här som de sedan använde för att baka bröd som de sålde. I trädgården finns en grotta som man tror användes under andra världskriget.

Idag gick vi på en promenad, vi såg massor med fält fulla av vinrankor. Kastanjer som såg ut som små bebis-igelkottar , träd som angripits av mistlar (ja såna vi hänger i dörrposterna under julen) och ett hus där de höll brevduvor förr i tiden.


4 december - Weekend au moulin

I eftermiddag åker vi till den gamla kvarnen. Jag ser verkligen fram emot den här helgen :)

3 december - Torsdag

Har precis kommit in från en promenad. Man behöver komma ut och få frisk luft när man sitter inne hela dagarna och studerar. Toulouse är verkligen vacker, särskillt på kvällarna.

Idag har jag läst Mondialisation. Sen har jag ringt till fastighetsbyrån som hjälpte oss att få lägenheterna här. Behövde prata med dom om inspektionen innan jag åker i januari. Dom hade visst gått i konkurs så jag fick ringa hyresvärden, Mme Bourrel, och prata med henne om hur vi ska göra. Hon hade visst brutit benet så hennes dotter ska komma och göra inspektionen och ta nycklarna. Sen ringde en kvinna från CAF (dom som ger bostadsbidrag). Hon ville ha mitt numéro de sécurité social. Såna har vi inte i Sverige så det kunde jag inte ge henne. Hon sa att dom skulle ge mig ett. Snällt. Lyckades även komma ihåg att fråga hur jag gör för att säga upp Caf-bidraget. Har fixat mycket idag och kunnat stryka många saker från min långa att-göra-lista.

Imorn efter franskalektionen ska vi äntligen följa med Naomi och Niels till Le Moulin som ligger på väg till Bordeuax. Le Moulin är Niels föräldrars stuga. Det är en gammal kvarn som är ombyggd till boningshus. Det ska bli skoj att få se hur de har det där och så himla skönt med lite miljöombyte. Niels kompis från USA som är på besök ska också följa med. Rebecca är i Lille hos sin pojkvän så hon missar tyvärr vår lilla weekend på landet.


Här kommer lite bilder från kvällspromenaden



1 december - Manolo...

Fick syn på att Mondus-gruppen på IEP skapat en facebook-grupp om gubben som kom in och spelade på lektionen innan idag. Han heter visst Manolo. Man har skapat gruppen för att man bestämt dig för att försöka integrera Manolo i samhället. De vill att IEP Toulouse ska erbjuda honom både utbildning och boende. Dom kallar det för sitt projekt. Dom är bra roliga. Engagerade.


1 december - Miserable

 

 

På microéconomie-föreläsningen idag kom det in en gubbe och avbröt. Han hade en gitarr i ena handen och saknade framtänder. Då läraren bröt för paus gick han upp och satte sig vid katedern och började sjunga och spela. Då hans dialekt var väldigt underlig var det omöjligt att höra vad han sjöng om, men jag tror att det var något på spanska kanske. Efter framträdandet tog han sin plastburk och gick runt för att samla in pengar. Bara här.

 

 

 

En annan sak... Sist jag kände så mycket svettlukt och satt i ett klassrum där folk tjattrade oavbrutet under hela tiden läraren pratar var på högstadiet i 6 :an och 7 :an. Jag ställer samma fråga till mig själv nästan varje gång jag lämnar skolan. Hur gamla är folket här? Men jag ska inte dra alla över en kamm. Det är främst, ja nästan uteslutande, på första årskurserna det är så här illa. Det kanske beror på att dom precis flyttat hit och bor ensamma för första gången. Men ändå... deras mamma ska väl inte behöva ringa och påminna dom om att tvätta sig? Duscha, borsta tänderna och tvätta kläderna för tusan. Folk luktar skit och sitter och äter på naglarna hela föreläsningar igenom. Sitt ner och håll tyst eller stanna hemma. Jag riktigt känner hur jag nästan förgås i den här misären...

 

Trots detta börjar det kännas vemodigt att jag så snart ska lämna Toulouse igen. Det är bara 18 dagar kvar och jag kom ju nyss hit...


RSS 2.0