25 april - Champagne och Reims

Helgen har varit mycket bra! :)

24 april - Semester!

Nu åker jag och Sofie till Champagne på semester! :) Vi ska bo med några vänner i en stuga som vi hyrt.  Vi har tur med vädret och ikväll blir det grillning. Vi får se hur mycket champagne det blir. Trevlig helg!

Bryssel igår kväll...


21 april - Given your professional background and expertise...

Jag fick ett roligt mail igår. Läs texten nedan och kolla extra noga på det fetstilta. Jag undrar om de förväxlat mig med någon annan Johanna eller så måste jag skrivit något bra i anmälningsformuläret som de blev riktigt imponerade av…  Jag undrar vilken del av min professionella bakgrund som vägde så tungt. Bykrogen? LF? Skancat? Sparbanken 1826? Svenskt Näringsliv? Expertise indeed men inte inom klimatförändringsfrågor iallafall ;)

__________________________________________________________

Från: Maria Dantz [mailto:[email protected]]
Skickat: den 20 april 2010 17:48
Till: Linderoth, Johanna
Ämne: 2. KBF Stakeholder Dialogue Climate Change and Social Justice - 3 May 2010 

Dear Johanna,

Thank you very much for registering for the Closing event of the King Baudouin Foundation Stakeholder Dialogues on Climate Change Mitigation and Social Justice  in Europe. We are excited about your participation in the formal handover of the policy recommendations to key decision-makers such as László Andor, European Commissioner for Employment, Social Affairs and Inclusion, Paul Magnette, the Belgian Minister for Climate and Energy and Jo Leinen MEP, Chair of the ENVI Committee at the European Parliament, on the 4th of May. 

We would now like to point out that the most important stakeholders from the areas of academia, policy-making and civil society (amongst others) will already meet on 3rd of May in order to finalise the recommendations for a combined policy approach towards climate change mitigation and social justice in Europe. A dinner at Musee Belvue will round up this day and present you with the opportunity to meet other experts on Climate Change Mitigation and Social Justice from all across Europe.

Given your professional background and expertise, we believe that your input would be a valuable contribution towards the finalisation of the policy recommendations. We would therefore be delighted about your participation in the Second Stakeholder Dialogue on Climate Change Mitigation and Social Justice at the Hotel Bristol Stephanie in Brussels, on the 3rd May 2010. 

Please find attached the programme for both, the 3rd and the 4th of May 2010 as well as a registration form for the event on the 3d of May.

If you have any further questions or need any further information, please don’t hesitate to get in touch with us.

Best regards, Maria Dantz

 _______________________________________________________

 


20 april - Besök från Köping och nya vänner från olika business confederations

Som jag skrev igår så pratade jag inför en skolklass från Köping idag. Om mig själv. Det gick bra. Jag blev inte alls röd i ansiktet som jag trodde :)  Efter jobbet idag träffade jag andra praktikanter från olika business confederations (arbetsgivarföreningar) från olika länder som har representationskontor här i Bryssel. Det var en franskkille, Maxime, från Medef (motsvarande Svenskt Näringsliv i Frankrike) som ordnade med träffen. Tydligen så läste han också vid IEP Toulouse samma termin som jag var där, även om skolan inte är så stort så har vi aldrig mötts förr. Det var verkligen supertrevligt och jag har fått flera nya vänner ikväll igen. Träffade en holländska, tre tyskar och en dansk. Bryssel blir bara bättre och bättre!

Champagne till helgen!


Glömde skriva tidigare att jag och Sofie bestämde oss för att åka till franska Champagne på semester i helgen med några nyfunna vänner idag. Lördag-söndag, det blir toppen! :)









19 april

Nu är det redan måndag kväll igen. Jag har haft en fin helg. I fredags gick jag på ett event som DiplomatPr anordnade som var en launch av "Forecast of the Eurozone", det var mycket intressant. Efter det var det afterwork på Place Luxembourg.  I lördags gick jag runt nere i stan vid Grand Place och njöt i solen med ett par vänner. Vi åt glass och strosade runt bland alla turister. På kvällen gick vi på bio och såg Ökenblomma. Väldigt bra film! I går var här underbart väder och jag låg i Park Leopold med Christina och solade och läste i min bok Orgueil et préjugés (stolthet och fördom).
Idag har jag skrivit en massa på kontoret. Verksamhetsrapporten blev klart och jag hann påbörja en rapport om hur de svenska meparna röstar i frågor som SN har arbetat med. Det är intressant men ett väldigt tidskrävande jobb.Imorgon ska jag prata om mig själv inför några gymnasieelever från Köping som besöker oss. Ska prata om min utbildning och om vad jag gör på Svenskt Näringsliv. Vi får se hur det går. Kommer förmodligen bli röd som ett stoppljus i ansiktet som vanligt men bra övning är det iallafall och hur svårt kan det vara att prata om sig själv?
Leopoldpark

14-15 april

Under gårdagen hade vi möten med två svenska parlamentariker (mepar). Det första var ett frukostmöte i EPs members bar med Olle Schmidt (fp). Det var intressant. Det andra var en lunch med Marit Paulsen (fp) i mep-restaurangen. Marit är 71 år och är verkligen en järndam som vet vad hon vill och visar vart skåpet ska stå. Flera gånger under samtalet vände hon sig till Niklas (min chef), tittade på honom,skakade på huvudet och sa "Nej Niklas nu har du inte förstått mig rätt. Hur ska jag förklara för att ni ska förstå? Jag tar det om från början igen." Hon är den som gjort bäst intryck av samtliga mepar vi träffat än. Hon blev något av en idol. Om jag hade en idolvägg skulle hon definitivt suttit på den :)

När vi satt där i restaurangen såg jag även parlamentets talman, polacken Jerzey Buzek. På entréplan av parlamentet hade de satt upp bilder till minne av de omkomna i den polska flygkraschen i Smolensk förra fredagen. Helt ofattbart att en så stor del av deras politiska elit rycktes ifrån dom så hastigt. Den här veckan har de även en utställning om Katynmassakern under andra världskriget. Det är ett land vars folk har lidit mycket.

På kvällen var jag på invigningen av Skånes European Office. Det var hög nivå på tillställningen, inte mindre än tre ambassadörer och två parlamentariker var där. Konstigt nog så var det inte en enda av de som faktiskt ska arbeta på kontoret som var med på invigningen. De har inte ens tillsatt någon chef än. Hur kan man inviga ett kontor utan vare sig chef eller anställda? Vi var ganska många där, vinet var gott och stämningen god men hur värdelöst var det inte som invigning när man inte fick träffa folket? Det var ju därför man kom. Jag tror inte att det var ett särskillt smart drag av Region Skåne att göra så. Det var mindre snyggt tyckte många.

Idag hade vi lunch med Cecilia Malmströms kabinetts chef Maria Åsenius och två kabinettsmedlemmar, Karolina Kottowa och Soren Schonberg. Det var trevligt och lärorikt. Cecilia Malmström är inrikes kommissionär vilket många ser som om det bara handlar om flyktingpolitik och brottbekämpning. Men faktum är att trygghet och stabilitet, vilket är just vad de arbetar för, är en nödvändighet för ökad handel, särskillt med USA efter 9/11 då tullar och säkerhetskontroller förstärkts, vilket är en hörnsten för ekonomisk tillväxt. Vi pratade en del om Lissabonfördraget och parlamentets nyvunna makt. De upplever att parlamentet inte tar det ansvar som också följer den makt de fick. Att SWIFT-avtalet röstades ner såg de som en ren styrkedemonstration och de befarar nu att Koreaavtalet och Acta-avtalet går samma framtid till mötes.




Square Marie-Louise

Parken Square Marie-Louise som ligger precis bredvid min gata.


12 april - Finbesök hela helgen

I helgen var Emma ner och hälsade på mig. I fredags gick vi en runda nere i stan och shoppade lite och på kvällen gick vi ut. I lördags tog vi tåget till Gent som ligger i Flandern med Sofie, Emily och Tereza. Där besökte vi borgen Gravensteen som ligger mitt i staden. Den byggdes redan 1180 och det var väldigt intressant och kul att se den. Där fanns ett musée med gamla tortyrredskap och andra otäcka saker. Bilder från Gent kommer upp så snart Emma mailat över dom :)
På lördagskvällen käkade vi middag här hemma hos mig. I söndags turistade vi lite mer här i Bryssel och besökte Delirium. Vi åt belgiska frites, drack belgisk öl och åt belgisk choklad. Idag har vi gått runt uppe i EU-kvarteren och ätit belgisk våffla. Det var så kul att ha henne här hos mig, att få visa henne varför jag trivs så bra här, att hon fick träffa mina vänner och se hur jag har det. Som ni märker så äter och dricker man mycket i Belgien, allt smakar bättre här. Allt utom godiset... :)



7 april

Nu har våren kommit till Bryssel på riktigt! Fåglarna sjunger,solen skiner och träden är gröna. Idag på vägen hem från jobbet köpte jag en sänglampa. Den passar så bra här och nu kommer jag kunna läsa om kvällarna. Ett mycket bra köp. När jag kom hem lagade jag min första linssoppa. Den blev toppen! Jag visste inte att jag var så här duktig på att laga mat och inte att jag tycker att det är så kul. Att jag sen gjorde soppa för ett helt kompani och kommer få äta det de närmsta dagarna är en annan sak. Konsten att uppskatta mängd kommer väl med tiden :)
På fredag kommer Emma och hälsar på mig, det ska bli så roligt!

Emelie bli inte ond på mig för att jag lägger upp en bild på min sopptallrik ;)

RSS 2.0