30 september 23.07 - Inauguration

Dagen idag har i stort sett varit en upprepning av gårdagen med långa föreläsningar i samma varma sal. Solen stod på nästan ännu lite varmare idag. De har inauguration eller nollningsvecka här på IEP för ettorna så innan varje föreläsning och i varje paus ska någon sån här studentgrupp göra något roligt och galet upptåg för att på så vis få folk att rösta på dom så att dom kan vinna något(?). Det kan vara allt från killar i kjolar och linnen som dansar cheerleading, en kille utklädd till gris som uppmanar oss att gå och rösta, propaganda liknande rösta-på-oss filmer, diktuppläsning för läraren och sång. Idag avbröt en sådan här grupp precis när läraren återupptagit lektionen efter pausen. Dom skulle ha tävling. De hade två lag med 5 i varje. Lagen stod framme vid katederna framför bänkraderna och vi tvingades att ställa oss upp. Dom skulle stage divea över hela aulan. Den som först fick samtliga 5 deltagare över till andra sidan klassrummet vann. Åh va kul. För dom. I den värmen och så trångt som där var så var det mest bara jobbigt. Den ena var tyngre än den andra. Den femte orkade vi nästan inte putta vidare bakåt i salen. Laget vi lyfte förlorade. Jag kommer nog få träningsvärk i armarna tills imorn för det var tungt  :)

Dagens föreläsningar har varit väldigt intressanta så det har inte varit fullt lika omöjligt att hänga med, tillskillnad från gårdagens. Ikväll har jag renskrivit anteckningar från föreläsningarna och fixat med praktikansökningar. Imorn har vi sovmorgon för vi har inga föreläsningar. Men min och Sofies dag är full proppad med saker att göra så det blir ingen rast och ingen vila. Vi ska handla, renskriva anteckningar, göra franska läxa, fixa med praktik, fixa med viktiga papper i skolan och sen renskriva lite mer anteckningar.


29 september 23.24 - Klagovisa

Det är konstigt hur dagarna springer iväg här trots att timmarna har släpat sig fram både igår och idag under föreläsningarna. Hade skola från 8 till 18 idag. Har spenderat hela 7 timmar under tre föreläsningar på rad i salen som Gud glömde. 7 timmar på en träbänk. Aj. 7 timmars syrebrist och svettande. Öh. Här har varit ännu varmare idag och det är inte så att jag klagar på det fina vädret för jag gillar solen, men den stora salen som har obefintlig luftkonditionering och bara ett fönster som går att öppna blir olidlig att vistas i såna här dagar. Arbetsmiljön i skolan är usel. Det är trångt, syrefattigt, varmt och obekvämt. Förstår inte hur man ska kunna lära sig något där. Motivationen dalar efter ett par timmar. Imorn har vi ännu en sån här dag. I samma dumma sal...  Nej usch va jag klagar. Nu får jag säga något bra om skolan med för annars vore jag orättvis.

IEP Toulouse
som är kortform för Institut d'études Politiques men även kallas Sciences PO Toulouse grundades 1948. IEP Toulouse är en av de nio statsvetenskapliga Grandes Écoles som finns i Frankrike. En Grande École är inte en högskola vilket man kan tro av namnet. Det är inte heller ett vanligt universitet utan något som är snäppet högre än ett universitet och existerar vid sidan av landets övriga högskoleväsende (vad det skulle motsvara i Sverige vet jag inte). Det är dock knutet till Toulouse Universitet. IEP som är specialiserat inom statsvetenskap har en elitstatus inom detta området. Terminsavgiften är hög och lika så anseendet och många av studenterna går vidare till ledande positioner i det franska samhället.  Konkurrensen är hård och för att komma in på skolan måste man ha höga betyg och klara en så kallad concours. Efter det som motsvar vår gymnasieexamen tillbringar många minst ett år med att förbereda sig inför dessa antagningsprov. Från och med 2008 samordnar de sex IEP:erna i Aix-en-Provence, Lyon, Lille, Rennes, Strasbourg och Toulouse ett sådant allmänt antagningsprov. Concoursen omfattar både en muntlig och skriftlig del. Den består av en uppsatsskrivning som behandlar en samtida fråga, ett historie- och även ett språkprov. 2008 fanns det sammanlagt 1100 lediga platser på de sex IEP:erna, antalet sökande var ca 9000...

Med detta i åtanke är jag glad att jag fått chansen att göra det här utbytet genom Växjö universitet...även om det tar emot när vi sitter och plågas i salen Bodin :)


28 september 20.37 - Tre timmars lidande av syrebrist och huvudvärk

Hade Économie publique mellan 16.00 till 19.00. Då vi led av syrebrist i den varma aulan som var proppfylld av ungdomar som pratade oavbrutet,ja under hela tiden och samtidigt som läraren, var den tre timmar långa föreläsningen nästan tortyr. Huvudet värkte och det var svårt att hänga med på vad läraren pratade om eftersom han gjorde många parenteser och utsvävningar. Jag förstår inte att han orkar fortsätta att prata när elever i salen sitter och tjattrar med varandra, pratar i telefon, är på facebook och gör allt annat än att lyssna på honom. Det måste kännas ganska oinspirerande. För dom som vill lyssna och hänga med blir det iallafall ännu svårare...dumma franska respektlösa elever....

Annars har dagen varit bra. Problemen med kurserna och schemat är lösta. Vi får gå i franskametodologikursen på måndagarna. Jippie.

26 september 18.21 - Manifesto

Idag gick vi till le marché aux puces vid St Sernin med Naomi. Till vår stora besvikelse var det inte en loppis utan en helt vanlig marknad. Där var bara en massa nya saker, mycket kläder, skor och andra saker man hittar på vanliga marknader. Ingen av oss hittade något av intresse så vi gick till ett café och tog en kaffe och väntade på Naomis pojkvän Niehls. När han kommit gick vi till frukt- och grönsaksmarknaden och handlade mat och sen picknickade vi nere vid Garonne i en park. När vi ätit klart gick vi vidare till en fotoutställning som ligger en liten bit från parken nere på kajen.

Fotoutställningen som heter ManifestO är en del av en fotofestival som håller på hela september och är ganska stor. Det var många olika fotografer som ställde ut sina bilder. Det vara allt från abstraktkonst till dokumentära bilder som visar hur eländigt folk i katastrofområden runt om i världen har det. Médicins du Monde (Världsläkarna) hade en utställning som var väldigt tung och jobbig. Den visade allt från folkmordet i Rwnada 1994, flyktingar i Kosovo 1999 till svältande barn i Kongo Kinshasa idag. Det var mycket information och många intryck att ta in och man gick därifrån med tunga steg och många tankar snurrande i huvudet. Men där var även lite lättsam och rolig konst.Till exempel dessa bilderna som är tagna av Claire Hugonnet.

http://www.amorce.net/expos/2009_ch_perturbation/perturbation.html


Vid 19-tiden ikväll drog världens oväder in här över Toulouse. Regnet öste ner och det åskade och blixtrade hej vilt. Gatorna svämmades nästan över och det regnade in genom mina fönster. Det gjorde inte så mycket. Jag och Sofie lagade mat, spenat och merguez, på min gasspis som vi åt i skenet av stearinljus. Mycket mysigt. Resten av kvällen har spenderats åt schemapusslande. Jag och Sofie kom inte i "rätt" franskagrupp i metodologi. Vi kom i tisdagsgruppen vars lektionstid krockar med två andra kurser vi hellre vill gå. Då vi måste läsa ett visst antal poäng är det himla dumt att missa två kurser värda 6 poäng tillsammans istället för att missa en för 3. Metodkursen hade dock varit nyttig att gå då den handlar om hur man skriver vetenskapligaarbeten i Frankrike, de ser nämligen inte likadana ut i Sverige. Vi har varit i kontakt med både lärare och utbytesstudentsansvarige på skolan men det har inte löst sig så vi försökte hitta alternativ... Alternativet som ser bäst ut just nu är att vi stryker franskametodkursen och läser en Antropologikurs istället. Vi ska gå till skolan imornbitti och prata med den ansvarige igen. Hoppas det löser sig.
Vid 19-tiden ikväll drog världens oväder in här över Toulouse. Det ösregnade och åskade och blixtrade hej vilt. Gatorna svämmades nästan över och det regnade in genom mina fönster. Det gjorde inte så mycket. Jag och Sofie lagade mat, spenat och merguez, på min gasspis som vi åt i skenet av stearinljus. Mycket mysigt. Resten av kvällen har spenderats åt schemapusslande. Jag och Sofie kom inte i "rätt" franskagrupp i metodologi. Vi kom i tisdagsgruppen vars lektionstid krockar med två andra kurser vi hellre vill gå. Då vi måste läsa ett visst antal poäng är det himla dumt att missa två kurser värda 6 poäng tillsammans istället för att missa en för 3. Metodkursen hade dock varit nyttig att gå då den handlar om hur man skriver vetenskapligaarbeten i Frankrike, de ser nämligen inte likadana ut i Sverige. Vi har varit i kontakt med både lärare och utbytesstudentsansvarige på skolan men det har inte löst sig så vi försökte hitta alternativ... Alternativet som ser bäst ut just nu är att vi stryker franskametodkursen och läser en Antropologikurs istället. Vi ska gå till skolan imornbitti och prata med den ansvarige igen. Hoppas det löser sig.

26 september 17.00 - Saknar...

...er extra mycket idag.

25 september 23.34 - Un prophèt

Fikan med Chloé, Naomi, Sofie och Cécil på Salon du thé d'Eugénie var mycket trevlig. Vi satt där i nån timme och sen gick vi vidare till en bio på Place Wilson. Den här bion var mycket modernare och inte alls lika mysig som Utopia dit vi gått tidigare. Men biljetterna kostade bara 3.80 euro med studentkortet, Frankrike har jobbat bra med studentrabatterna minsann, och sätena var också galet sköna så Utopia kanske inte längre är det självklara valet av bio. Filmen som hette Un Prophèt var ganska tung och mörk men väldigt bra. Filmens huvudperson är en 19 årig kille som döms till 6 års fängelse och handlar om hur har har det och tar sig fram i fängelset. Den var helt på franska och utan undertext men jag hängde med på det mesta så det var inga problem.
Efter filmen gick jag och Sofie hem hit och lagade mat. Tanken var att vi skulle gått till Arheely som har fest men vi orkade inte. Vi fastnade framför Skavlan, Doktor Åsa och Kvarteret Skatan på SVTplay med varsin kopp varm chokladmjölk och kex. Imorn ska vi nog till stan och shoppa lite på förmiddagen sen måste jag städa och betala el- och gasräkningen. På kvällen kanske vi skulle träffa Chloé och ta en drink.


25 september 14.36 - Lite bilder

Lägger upp lite bilder till er som jag tycker är fina och har tagit här nere.

 


25 september 13.47 - Läkarbesök och bio

Imorse gick jag och Sofie till ögonläkaren då jag hade tid vid 9. 10 minuter efter att vi kommit dit var vi klara och jag var 45 euro fattigare. Läkaren var trevlig och berättade att jag drabbats av någon slags allergisk reaktion och ögoninflammation. De saker jag köpt på apoteket var inte rätt och hjälpte inte alls så jag fick med mig ett recept på två andra slags droppar.

Vid tretiden ska vi gå och träffa Chloé och hennes kompisar, de som vi träffade hemma hos henne igår. Det var förresten supertrevligt där, vi kom vid halv 10 och stannade till 2. Tiden bara sprang iväg. Vi ska till ett café, eller salon du thé som det heter, efter det ska vi på bio och se en fransk film som tydligen fått väldigt bra kritik i Cannes på filmfestivalen. Den börjar redan vid tjugo i fem så vi får se vad vi hittar på ikväll. En mexikansk tjej har bjudit oss på apéro hos henne och det skulle vara picknick för erasmus-studenter i en park vid Garonne så vi får se hur det blir.





Idag äter vi lilablå kyckling och glasnudlar.
Det är godare än vad det ser ut :)
Trevlig helg!












24 september 16.16 - En månad i baguetternas land

Idag är det på dagen en månad som jag har bott här i Toulouse, La Ville Rose, som ligger i landet där var och varannan man möter på gatan har en baguette under armen eller nerstoppad i väskan. Där det snarare är regel än undantag att man är rökare. I landet där administrationen går i snigelfart eftersom det finns en lag som säger att statligt anställda inte kan bli avskedade för att de inte sköter sitt jobb. I landet där man inte plockar upp hundskiten efter sin hund på gatan och kassörskorna i mataffärerna ser ut som om de tappat smöret och spillt ut mjölken. Ja... det finns mycket att klaga på men jag trivs väldigt bra ändå. Jag har ännu inte ätit sniglar och foie gras men det kommer. Vi har fortfarande sommarvärme här hos oss och himlen är klarblå, det kan inte bli bättre.

Vi hade jätteskoj hos Naomi igår kväll. Vi gjorde sushi och drack vin. Sushin var godare än vad jag trodde och inte alls särskillt svår att göra. Naomis pojkvän hade bjudit tre franska tjejkompisar som var jättetrevliga. Vid elva tiden gick vi till La Durade och träffade massa folk från skolan, både fransmän och eramus studenter.

Bortsett från ögoninflammationen som jag tror att jag har fått så är allt bra. Eftersom jag haft det ganska länge nu och det inte går över eller blir bättre gick jag till en ögonspecialist som har sin praktik här i kvarteret, fick en tid imorgon vid 9. Vi har långhelg nu då franskakurserna visst inte börjar förrän på måndag igen.

Tiden har verkligen gått fort här nere, om två veckor ska jag redan åka hem över helgen och gå på bröllop. Det ska bli spännande. Ikväll ska vi träffa Cloé och hennes kompisar. Rebecca har åkt till sin pojkvän i Lille så det blir bara jag och Sofie, vi får försöka klara oss så gott vi kan utan henne :)


23 september 18.27 - Solen skiner åter igen på oss här i Toulouse

Idag har varit en himla bra dag. Solen är tillbaka och skiner på oss med sina varma strålar. Vi började redan åtta imorse och kom hem nu vid 6. Har haft tre mycket intressanta kurser, Communication politique, Forces et comportements politiques och Mondialisation. Det blir lättare att hänga med men anteckningarna blir sådär, det är tur att det finns snälla franska studenter som skickar sina anteckningar till oss efter föreläsningarna. Men våra blir bättre och bättre så det är bara att kämpa och försöka förstå och hinna med att skriva allt.

Ikväll är det fadderkväll vi la Durade nere vid vattnet mellan broarna. Vi ska till Naomi och henne kille nu vid 7 på en apéro, det blir sushi. Spännade :)

Imorn har jag nog inga föreläsningar. Sofie skulle gå på någon kurs på eftermiddagen och Rebecca tar tåget till Lille på morgonen så jag får se vad jag hittar på. Ögonen känns lite bättre med men det går fram och tillbaka.

Trevlig onsdagskväll!

22 september 22.39 - Övar simultanförmåga

Efter två intensiva dagar och en jobbig ögoninflammation är jag himla trött och seg.
Hälften av föreläsningarna vi tänkt gå på igår och idag har varit inställda. Vi har gått på Économie public, Sociologie de l'état, Sociologie de l'action publique och Policy mix. De var intressanta allihop, hade dock lite svårt att hänga med eftersom de pratade så snabbt och ögonen kliade så. Det är svårt att hinna med att lyssna, förstå och skriva ner det viktiga. Det blir till att öva upp sin simultanförmåga så att man hänger med bättre. Vi hade dock tur och två franska elever har skickat sina anteckningar från föreläsningarna till oss.











Idag kom iallafall den blåa himlen tillbaka till Toulouse. Det var skönt. Imorn börjar vi tidigt igen så nu ska jag sova. Godnatt :)










20 september 22.20 - Ögonont och ljudböcker

Har haft ont i ögonen i dag så har bara legat i sängen och lyssnat på ljudböcker. Lyssnade ett par timmar på Mästaren och Margarita som jag fått av Sofie. Det är en rysk 1900-talsroman som handlar om att Woland (Satan) kommer på besök förklädd till en utländsk artist. Hans följeslagare är en tvåmeter lång man klädd i schackrutig kavaj och jockeymössa, en annan man med eldrött hår och utstående hörntand, en naken kvinna och en stor katt som både talar och går på två ben.
Man blandar ihop alla ryska namn och har svårt att hänga med i allt underligt som händer och blir ganska trött efter ett tag.
Lyssnade därför sen istället på de första kapitlena av Guldkompassen. Den är bra, har både läst boken och sett filmen så där hänger jag med i vad som händer. Det är Lena Nyman som läser, ni vet hon som spelar Ronja Rövardotters mamma.

Lagade mat med Sofie och Rebecca ikväll och sen kollade vi på Dr Åsa på Svt-play. Nu ska jag sova för vi ska upp tidigt imorn. Ska gå på lika olika kurser och se vad jag tycker om dom, måste ju se vad man ska skriva upp sig på.


20 september 18.22 - Helg

Good morning England var väldigt bra. En riktig feel-good film, se den. Det var skrattfest från första stund. Efter att ha skrattat och hört glad musik i i 2h känns det som om man varit på någon slags terapi. Bion var lika mysig som sist. Det blev en lyckad fredagskväll med god mat och bra film, kunde inte blivit bättre.

Idag har vi inte gjort många knop. Gick en runda vid 10 och köpte pain au chocolat som vi åt till kaffet vid 11. Sen har vi suttit här hos mig. Rebecca och Sofie har slingat håret på mig. Ser nog väldigt rolig ut med färg i håret och en ögonlapp för vänsterögat. Har haft ont i ögonen i fyra-fem dagar nu. Kändes först som om man har grus i ögonen men köpte ögondroppar så nu har det ena blivit bättre. Det vänstra bråkar dock än. Jobbigt. Nu ska jag skölja färgen ur håret, hoppas på ett lyckat resultat. Sen ska vi laga mat och efter det ska vi träffa Chloé i stan och ta en drink.

Trevlig lördagskväll på er!


18 september 18.33 - Weekend och bio

Idag hade vi så grammatiktestet, det gick bra tycker jag. Skönt att ha det gjort. Det både regnar och åskar här hos oss men solen skiner så det är ganska skönt ute ändå. Gatorna spolas rena från all hundbajs och alla ciggarettfimpar. Regnet är ganska välbehövt och solregn är fint så det gör inget. Ikväll ska vi på bio igen. Vi ska se Good Morning England (The Boat that Rocked som den heter i Sverige). Glömde kolla om den är på originalspråk,dvs. engelska, eller dubbad..men strunt samma det blir nog skoj i vilket fall som. Det är ju perfekt bioväder.


Det pratas mycket om svininflusensan här. Tydligen så sprids den snabbare i Frankrike än vad den gör i övriga Europa. Läraren informerade oss om att vi måste ringa och tala om för henne om vi känner några influensasymptom så att hon kan varna övriga i klassen. Men ni kan vara lugna, vi har vidtagit säkerhetsåtgärder här nere. Vi dricker bara ur våra egna vattenflaskor (till skillnad från den fräcke och nog lite dumme holländaren i vår klass som drack ur Sofies vattenflaska på lektionen, i influensatider är det inte OK). Som ni ser har jag även investerat i både handsprit och c-vitamin tabletter för säkerhetsskull.






17 september 22.11 - Franska verbböjningar

Jag och Sofie sitter här hos mig och övar fransk grammatik. Anledningen att vi sitter här och har suttit här sen vi kom hem från lektionen idag vid 1 är att vi har franskatest imorn i skolan. Vi böjer verb så det glöder om fingrarna. Det här är nog höjden av språknörighet. Vi sitter och försöker överlista och på så vis vinna över verbens olika konjunktioner. Franska verb är inte nådiga, vissa är inte av denna värld. De är krångliga, oregelbundna och ologiska. Accenter hit och dit. Men tillfredställelsen när man har lärt sig ett verb är stor. När man äntligen behärskar det känns det som om man liksom besegrat det. Då växer man allt lite på längden.


16 september 22.48 - Virus och storhandling på Carrefour

Igår fick jag virus på min dator... toppen. Någon trojansk häst som kommit in och stört. Kunde inte logga in på datorn då den stängdes av hela tiden. Ringde till Asus-support imorse men de kunde inte hjälpa mig ett dugg så jag fick lösa det själv.. okej mer eller mindre själv. Emma och Martin har gjort sitt bästa för att hjälpa mig men vi har nog inte fått rätt på det helt. Vi fick iallafall igång den och hur som helst så fungerar den nu opch jag vågar inte stänga av den igen.

Idag hade vi lektion på eftermiddagen så vi passade på att storhandla på Carrefour under förmiddagen. Vi hadlade mat för 60 euro så nu ska vi väl klara oss ett tag.


16 september - Musée des Augustins

Frankrike är ganska bra på att ge studentrabatter, bättre än vad Sverige är. Bland annat så är det gratis inträde för studenter på vissa muséer. Detta ville vi givetvis passa på att utnyttja så igår förmiddag gick vi till Musée des Augustins innan vi hade lektion. Det är ett gammalt kloster som som ligger inne i centrala Toulouse. Där är både vackert och lugnt, en riktig oas mitt inne i stan. När vi var där var det nästintill folktomt, vilket ju är ultimat för ett besök på musée. Där fanns mycket att se, gotiska och romerska skulpturer och statyer och en massa tavlor.

 

Själva muséet, dvs det gamla klostret, är väldigt vackert och imponerande det med. Stora salar, en gigantisk kyrka med en jätteorgel, kolonner i korridorerna, en stor vacker örtträdgård mitt på innergården, stora fönster med färgade glas, långa, blanka och snirklande stentrappor (så blanka att de på vissa ställen var glashala vilket gjorde att jag lyckades trilla i en av dom), vackra vita marmorstatyer och tavlor i alla storlekar.

 

Det var en toppen idée att gå dit. Jag som gillar muséer går gärna dit igen. Här får ni några bilder från muséibesöket.

 

 

 


15 september 00.05 - Tu viens d'où?

Det finns mycket lustigt folk i herrens hage, det har vi märkt vid flera tillfällen när vi varit ute på gatorna här i Toulouse. En av alla konstiga typer är de som gissar vart man kommer ifrån apropå ingenting alls. Första gången detta inträffade var under en av de första dagarna då jag och Sofie var vid Basilikan St Sernin. När vi står utanför och kollar på kartan för att hitta vägen till en affär kommer en mörk man fram till oss. Han tittar mig rakt i ögonen, vinglar lite och sen frågar han ”Tu viens d’Afrique?!”, vilket betyder ”Kommer du från Afrika?!”. Ja, vad svarar man på den frågan när man är blond och blåögd? Jag svarade osäkert ”Eh nej...?” och sen gick vände vi och gick båda lika förstummade och överrumplade av den dumma frågan.

 

Inte många dagar efter att detta inträffat var det åter dags igen. Vi stod i metron på väg in till stan från Jolimont då en man lutade sig fram mot oss, tittade granskande och utbrast ”Blåa ögon, blont hår. Är ni från Spanien?”. Honom svarade vi inte ens utan tittade bara på varandra och låtsades som om vi inte pratade franska. Han gjorde ett klent försök att ställa samma fråga fast på engelska. Det gick inte så bra och sen tystnade han och vi gick av metron.

 

Senast det hände var igår när vi gick hem från stan. En man kommer cyklandes emot oss där vi går på gatan och pratar med varandra, när han passerat oss ropar han: ”- Ni är vackra för att vara amerikaner! Äter ni mycket hamburgare?”. Hur ska man reagera på det…? Försöker dom vara roliga eller är de bara korkade rakt igenom? Vi skrattar i alla fall åt dom, dom är bra lustiga :)

 


14 september 23.15 - Ny vecka

Vi hade ingen skola idag så vi gick vi till CAF och lämnade in våra ansökningshandlingar om bostadsbidrag. Han som tog emot papprena kollade igenom alla och sa att de var "impeccable", dvs. oklanderliga som i perfekta. Mycket bra. När det var klart gick vi in till centrum och kollade i lite affärer, det har varit fint väder idag. Mycket sol och luften har varit så där härlig och frisk som höstluft är. Imorn är det dags för skola igen, men inte förrän på eftermiddagen så vi tänkte försöka besöka Augustiner muséet som ligger inne i stan innan.



13 september 15.54 - Helg

Igår kväll satt vi nere på kajen mellan broarna Pont Neuf och St Pierre vid Garonne med Naomi, en engelskkanadensisk tjej från klassen, och henne kompisar. Det var där vi hade picknick två veckor sen. Där var trevligt och fullt av ungdomar. Vi hade vacker utsikt över floden och Pont Neuf som var upplyst i rött.

Idag har vi tagit det väldigt lugnt, vi gick till loppmarknaden vid Basilikan St Sernin halv 2 men de packade ihop och stängde visst redan vid 1 så vi missade det. Vi försöker igen nästa söndag :) Sen gick vi till Capitolum och käkade glass i solen på torget. Jag tog lakritssmak på min glass, det var mycket gott. Nu har vi nyss käkat kycklingtortillas och sitter och lyssnar på musik hos mig. Det är en skön söndag.

 





12 september 16.20 - Kurser för 20 ECTS ska väljas...

Nu är det snart dags att välja vilka kurser man vill läsa i höst så det är hög tid att börja kolla upp vilka alternativen är. Sitter här med den långa listan framför mig och försöker få klart för mig vad de handlar om och vilka som är intressanta.

 

Vi ska läsa kurser för sammanlagt 30 ECTS, 10 av dessa utgörs av den franska vi redan börjat läsa. 15 av de resterande 20 måste vara statsvetenskapliga och sen får man läsa vad man vill för de 5 sista.

 

Här finns nog inga kurser som är statsvetenskapliga rakt igenom utan många innehåller lite ekonomi, juridik eller sociologi. Det finns lite olika typer av kurser, de som består av föreläsningar och de består av seminarium. Tydligen får man inte reda på schemat förrän i sista stund, vilket blir i slutet av kommande vecka, och innan dess vet man inte vilka man kan läsa eftersom att de olika kurserna ibland krockar med varandra. Sen finns det ett begränsat antal platser på vissa av kurserna med och det är både franska studenter och utbytesstudenter som delar på platserna. Usch va svårt...

 

Vissa kurser har så här långa och spännande namn.

 


12 september 12.40 - Le Bar Basque

Igårkväll gick vi till Le Bar Basque som ligger vid St Pierre inte långt härifrån. Där var fullt av unga och det var trevligt bortsett från att servitrisen var något bitter. Eller något bitter...hon måste ha ätit alldeles för många citroner så sur som hon var mot alla gäster. Man kan undra vad hon egentligen gjorde där, hon verkade verkligen avsky sitt jobb. Stackare. Längst ner på kvittona där det brukar stå "Tack för att ni valde att komma till oss, välkomna åter!"" stod det något som kunde tolkas som "Det behagliga är inte förevigt. Uppför er annars stänger vi igen, var glada att ni får komma hit till oss". Så trevligt. :)

Hur som helst träffade vi iallafall Sofies buddy Kevin. Han var, till skillnad från servitrisen, jättetrevlig. Vår granne, Joann, följde med oss dit. Han är också nyinflyttad här och ska börja läsa sitt första år på IEP.

Idag skulle vi egentligen ha åkt till Narbonne som ligger vid havet men det blev inte av så vi får se vad vi ska hitta på istället. Vi får väl gå och handla lite mat för imorn har alla affärer stängt här.


10 september 00.37 - Filmkväll och Djems Bond

Ikväll var det återigen dags att använda gasugnen då vi skulle göra Malins laxlåda. Vi stod alla på helspänn när vi skulle tända på den, rädda för att det skulle gå likadant som förra gången. Till allas lättnad gick det betydligt bättre den här gången.

Vi gick en promenad innan ikväll och hyrde film med. Det blev en komedi som heter Molière, den var väl helt okej. Sovmorgon imorn igen, tänkte städa här hemma och tvätta lite kläder. Sen ska vi nog till CAF och fixa bostadsbidraget man kan få som student, har en hel hög med papper som vi förberett just för det. Sen är det helg och vi får se vad som händer då. Vi kanske skulle träffa Sofies franskabuddy Kevin (man kan tro att alla fransmän heter Kevin) eller kanske min och Rebeccas buddy Chloé.


007 DJEMS BOND (James Bond)


Här är en rolig bild som jag tog ute på en busshållplats vid Garonne-sur-Roches när vi skulle hem från IKEA i förra veckan. Den visar lite på fransmännens nivå i engelska. Eller kanske på hur dom förfranskar allt, även namn på kändisar som jag sagt tidigare :P



9 september 23.23 - Gratiskonsert

Ikväll var vi på gratiskonsert vid Capitolium. Där var fullt av folk och många olika franska artister. Det var trevligt.

Capitolium ikväll.

Capitolium en vanlig kväll.

 


9 september 11.11 - En vecka på Rue Douville.

Nu har jag bott här i lägenheten i exakt en vecka. Det känns himla bra, jag trivs riktigt bra. Över förväntan.

Idag har jag sovmorgon, eller ja det har jag de närmsta två veckorna. Vi i grupp 5 börjar inte förrän halv 2, sen går man till halv 5. Det kunde vatt segt men det funkar faktiskt bra för här är så ljust och vädret är fint hela kvällarna så man känner inte att det är så sent.

Har en lång att-göra-lista framför mig som jag håller på att bocka av. Där står bland annat att jag ska kolla flygbiljett hem till bröllopet i oktober och över jul, kolla grammatiken i texterna jag skrivit till lektionen idag, ringa till Gaz De France.

Punkten "ringa till Gaz De France" har jag precis klarat av, behövde prata med dom om ett autogiromedgivande jag inte vill ge och att de stavat mitt namn fel (LINDEROUCH) trots att jag stavade det så många gånger för killen sist jag ringde dit samt hur man gör för att säga upp gasavtalet eller vad man ska kalla det. Det gick mycket bättre denna gången än vad det gjorde förra gången. Fick prata med en jättetrevlig tjej som talade tydligt och var hjälpsam så nu är den saken avklarad och en gasfaktura i mitt namn borde komma hit om någon månad till 10, Rue Douville.

Nu ska jag gå över till punkten kolla flygbiljetter hem och sen ska jag klä mig för jag antar att Rebecca och Sofie vill börja laga mat vid 12 tiden eftersom vi ska till skolan vid 1. Det är toppen att ha dom här, Sofie är en fena på att laga nyttig mat. Har inte ätit så mycket grönsaksoppa som nu i hela mitt liv :P




7 september 20.44 - Tack mamma

Dom här skorna är mina bästa vänner på morgonen och kvällen när här blir lite kyligare på golvet, tack mamma :)

 


7 september 16.35 - Första skoldagen i Toulouse avklarad

Idag var det alltså första dagen i skolan här i Toulouse, eller iallafall för oss utbytesstudenter. De riktiga kurserna börjar inte förrän den 21 september. De två kommande veckorna ska vi läsa lite grammatik och om franskkultur. Vi blev indelade efter vår nivå i franska i olika grupper, 1-5. Jag tror jag kom i den avancerade gruppen för vi, dvs. jag, Sofie och Rebecca, kom alla i grupp 5 och vi är rätt bra alla tre om jag får säga det själv :)

Efter introduktionsmötet bjöds det på baguetter, ost, frukt och dricka ute på bakgården. Senare gick vi med två andra svenska tjejer, Chiya och Sara, till Le Bol Bu som är ett superlitet och mysigt café på en liten bakgata inne i stan.

Imorn börjar vi vid halv 2 och går till halv 5 och innan dess ska vi försöka fixa studentkort vilket verkar vara ganska omständigt. Man ska först fylla i en massa papper, sen ska man gå till expeditionen för att sedan bli mer eller mindre ledd av någon där till ett ställe där man betalar 4 euro och 71 centimes för att få ett kvitto som man ska ta med sig till ett tredjeställe där de väl utfärdar studentkort...tror jag... Det löser sig väl nog.


6 september 16.15 - Marknad vid St Aubin

Jag och Sofie bestämde oss för att gå och kolla in marknaden vid kyrkan St Aubin innan idag. Det var fullt av folk i hela stan, det beror nog på det fina vädret vi har här idag.

 

 


6 september 15.30 - En härlig söndag med klarblåhimmel och solsken

Idag får ni se lite bilder som jag tagit här på 10, Rue Douville.


Glad söndag på er :)

 


4 september 20.44 - IKEA

Idag tog vi oss till IKEA som ligger ganska långt utanför stan, för oss innebar detta mer exakt en metroresa på 15 minuter, buss i en halvtimme ut till Garonne-sur-Roches och sedan en härlig tjugominuters promenad längs och över motorvägen. Det var överraskande billigt att ta sig hela den långa vägen, det kostade bara 1.17 euro vilket är det samma som om man åker från en metrostation till en annan vilket i snitt tar 30 sekunder...
Nästan precis två timmar efter att vi lämnat Rue Douville gjorde vi äntligen entré på IKEA. Efter en runda bland alla fina saker gick vi till restaurangen och åt. Alla tre tog tio köttbullar, potatis, lingon och brunsås. Efter lunchen fikade vi med kaffe och prinsesstårta, det var vi värda efter den långa vägen dit :) 
Dagensskörd består av vita gardiner, bordsunderlägg, badrumsmatta, läslampa, ljushållare, blommigt påslakanset,en bambupinne med vas och fyra vita ramar. Hittade alltså en massa fina saker som gjorde att här känns mer som hemma i lägenheten. Mysfaktorn höjdes betydligt.
Det blev en heldagsutflykt som vi trott, vi åkte hemifrån vid nio och var hemma igen vid halv sex. Ikväll är vi sega så vi har myskväll hemma i min mysiga lägenhet.


Så här fint blev det.


"Hej då ! [Hei do]" med fransktuttal à la IKEA-style.


3 september 19.12 - Tomates farcies

Matlagning med gasspis och gasugn var en nära döden upplevelse-light. Lyssna på ho:andet i den störtlöjliga Bonnie and Clyde låten av Brigitte Bardot och Serge Gainsbourg ( http://www.youtube.com/watch?v=DgKb03ZQe2s), så låter jag varje gång jag tänder gasspisen för att fixa tevatten eller laga mat. Spisen har vi någorlunda koll på nu men ugnen var ett mysterium för oss när vi väl skulle sätta in tomaterna. Vi googlade lite för att få ett hum om hur de fungerar för på google kan man ju få svar på allt. Vi hittade en sida där det stod att man skulle "vrida knappen till max och föra in en tändsticka i hålet". Vi hade inte sett något hål men när vi väl hittat det var det dags att tända. Vi stod på helspänn allihop för vi vet hur otäckt det är att tända gasspisen och ugnen kändes ännu mer främmande och skrämmande. När vi samlat mod så gjorde vi just så som det stod på google och Rebecca förde fram tändstickan mot hålet och världens flammor slog upp emot oss. Alla hoppade högt och jag slängde mig fram för att sänka värmen, jag tror inte att det där med max gäller för just vår spis. Nästa gång kör vi på hälften av max...



<Här har vi iallfall slutresultatet av den skräckfyllda matlagningen. Det blev mycket gott.
:)







3 september 18.15 - Städ- och tvättdag

Imorse åt jag och Sofie frukost tillsammans vid 9 och sen gick vi till fastighetsbyrån och banken för att lämna papper. När vi gick hem gick vi genom marknaden som är varje dag på Rue d'Arcole och handlade lite till lunchen och kvällsmaten. Vi köpte tomater, morötter, lök och potatis och sen gjorde vi grönsakssoppa när vi kom hem. Ikväll ska vi laga tomates farcies, det är tomater man gröper ur och fyller med köttfärs och vitlök för att sedan laga till i ugnen.
Vi har haft städ- och tvättdag idag också. Alla har haft fullt upp i respektive lägenhet. Jag sopade och torkade golvet, städade på toaletten och tvättade fönsterna. Jag handtvättade lite tröjor och klänningar också. Det tog längre tid att städa den lilla lägenheten än vad man kan tro, här var ganska skitigt. Det är bra härligt nu när här är rent och fint. Väntar bara på att Rebecca ska komma över så vi kan börja med maten. Ikväll blir det en lugn kväll och vi ska hålla oss hemma. Här får ni lite bilder av min nystädade lägenhet.


Från matsalsbordet ser det ut så här


Från sängen ser det ut så här


Här har vi matsalsbordet och till höger om det ligger köket, dörren i köket går in till toaletten.




2 september 17.55 - EDF et GDF

Idag ringde vi till EDF och GDF. Det är Electricité de France och Gaz de France, dvs el- och gasverket här i Frankrike. Först kom jag till en telefonsvarare som pratade på i 190km/h och när jag väl lyckats göra mina val kom jag till en handläggare. Han ställde en massa frågor om kontonummer, adress, nummer på gas- och elmätare. Det var en himlans massa räknande och bokstaverande och det var minsann inte alls lätt. Jag tog om det från början fler gånger och kunde inte hålla mig för skratt. Det kunde inte handläggaren heller, han skrattade nästan mer än både mig och Sofie :) Till slut löste vi det iallafall och nu ska allt vara klart. Det blir intressant när fakturan kommer. Nu ska jag repetera alfabetet på franska.


2 september 12.21 - På jakt efter hausse de couette

Igår var jag och Sofie ute och letade sängkläder till henne eftersom hon inte hade några med sig. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Vi lyckades hitta lakan och kuddfodral men inte påslakan. Först gick vi till Monoprix som kan liknas vid Åhlens hemma, men då där inte fanns några påslakan gick vi vidare till andra så inredningsbutiken men utan resultat. Tills sist gick vi till den exklusiva gallerian Galleri LaFayette. Där fanns hur många påslakan som helst men inte i vår prisklass. Det billigaste kostade 49 euro och det var för bara påslakanet, kuddfodral och lakan ingick inte.

 

Här i Frankrike verkar det vara nästintill omöjligt att hitta påslakan, hausse de couette som det heter på franska, till rimliga priser eftersom man inte använder täcke på samma vis som hemma. Det är vanligare att man sover mellan två lakan och har en filt över. Man kan alltså dra slutsatsen att det är lite lyx att ha täcke med påslakan här i Frankrike eftersom de kostade så mycket och bara kunde hittas i det superdyra LaFayette. Men på IKEA finns det säkert påslakan precis som hemma så vi får leta vidare där så ordningen blir återställd.

 

Vi sov som barn här i lägenheten i natt och vaknade utvilade vid 8. Nu har vi hyresvärdinnan och en hantverkare här, de sätter upp hyllor och fixar åt oss. Hyresvärdinnan som heter Mme Bourrel är jättetrevlig. Idag ska vi nog inte göra så mycket utan bara ta det lugnt.

 


1 september 22.13 - Nyinflyttad på 10, Rue Henri Douville


Så var jag nu äntligen inflyttad i min lilla etta på Rue Henri Douville. Gatan ligger i ett lugnt kvarter som vi tror heter Chalet och här bor nog ganska välbärgade barnfamiljer. Lägenheten ligger på första våningen med fönster ut mot gatan. Den är ganska liten men här finns en ganska stor säng, bord med fyra stolar, klädskåp, kokvrå, toalett och dusch så jag har allt jag behöver. I ljuset av stearinljus är här riktigt mysigt faktiskt och det trots att jag ännu inte hunnit inreda med något eftersom vi inte varit på IKEA än. Köpte det allra nödvändigaste på Carrefour,den franska motsvarigheten till WILLY:S, kan knappt vänta tills vi kommer iväg och kan handla lite grejer så här känns mer hemtrevligt.

< Här är huset jag bor i, de två fönsterna på första våningen är båda mina. Det är Sofie som står i dörröppningen.

Vi sa Au revoir till Résidence Joliment redan vid tio imorse (jag skulle gärna sagt Au see-you-never-again så trött som jag var på det stället). Jag sov så dåligt inatt på grund av att det blåste så mycket och trafiken imorse tycktes än mer högljudd än den varit de tidigare morgnarna. Sen var det någon rolig prick som tryckte på brandlarmet vid nio tiden så alla fick springa ner till receptionen för att få veta att det var ett faux-alarm, bra start på dagen. Vi släpade med oss väskorna på metron in till Centre Ville och där satt vi på ett café i närmre tre timmar och väntade på att klockan skulle bli två eftersom vi skulle få nycklarna då.

När klockan så blivit två efter lång väntan fick vi tillgång till två av de tre lägenheterna, Sofies var inte möblerad än så hon får stanna hos mig tills imorn. Det första vi gjorde var att städa och torka av bord, diskbänk, spis och fönster. Sen gick vi till Carrefour och handlade nödvändigheter som hushålls- och toalettpapper, diskmedel, disktrasa, vatten etc. etc.
Ikväll lagade vi mat tillsammans allihop i min lägenhet. Det blev baguette med blini (någon slags mild kaviar) och vitt vin till förrätt, kycklingtortillas till huvudrätt och mörkchoklad och kaffe till efterrätt. Det kändes lyxigt efter en vecka på vandrarhemmet där man helst tillbringade så lite tid som möjligt i det skabbiga köket.

Det ska bli underbart att somna till lugnet som råder här, gatan är alldeles knäpptyst.


RSS 2.0