29 November - Velouse

Igår kväll följde jag med Naomi och polska Joana på fest hos Élodie. Efter en stund där cyklade vi vidare till Max som också hade fest. Det var mycket trevligt där. Överallt i Toulouse finns det cykelstationer med cyklar som man kan hyra. Cyklarna kallas för Velouse då vélo=cykel på franska + toulouse = Velouse. För 1 euro får man ha cykeln i 24h, man måste dock lämna tillbaka cykeln på en sån där station inom 30 minuter efter att man tagit den. Men sen kan man cykla vidare igen. Det är nog för att man ska förhindra att cyklarna försvinner iväg. Dom är hursomhelst väldigt praktiska och nu har jag provat på dom med. Idag blir det studier för hela slanten.

28 november - Rugby. Toulouse vs. Montauban

Kom nyss hem från rugbymatchen. Toulouse mötte Montauban som är grannstaden. Jag förstod inte mycket av vad som hände nere på planen men vädret var fint och stämningen var god så jag var lika glad ändå. Rugby är tydligen ganska stort här nere. Toulouse är visst ett bra lag och idag vann dom med 17-12 för den som undrar :)



28 november - Rattrapage

Idag har vi en extrainsatt Sociologie de l'État föreläsning så jag ska snart bege mig bort mot skolan. Ieftermiddag blir det rugby :)

26 november - Oväntat besök

Jag fick besök av en ny vän idag. En liten katt. Den satt och pratade med mig genom fönstret, jag pratade tillbaka.  På franska givetvis. Den ville komma in men det tyckte jag vore dumt så jag gav den lite creme fraiche istället. Kisemisen åt med stor apitit och när det tog slut fick den lite till. När den ätit upp det fortsatte den att prata och lät mig förstå att den ännu inte var nöjd. Så jag gav honom/henne lite till men nu räckte det visst. Den ville komma in till mig. Han/Hon försökte därför tränga sig in genom den smala glipan men jag stoppade den och förklarade än en gång på bebisfranska att den inte kunde komma in. Den hade stora gröna ögon och var så fin, för ett tag vill jag att den skulle vara min.... eller så är det så att jag saknar Nova. Jag kanske projicerade min längtan efter henne på katten. Att jag liksom undermedvetet satt här och låtsades och önskade att det var Nova som var katten...nu saknar jag katten lite också. Den blev sur på mig när jag inte släppte inte den och försvann bort. Så skulle aldrig Nova göra. Hon hade suttit kvar utanför fönstret och tittat bedjande på mig med sina stora bruna ögon. Och det skulle jag aldrig kunnat motstå...Jag saknar min vovve extramycket idag. Det är tur att jag har min Novakudde här hos mig iallafall :)





26 november - Spruta och Soirée suédoise

Igår gick jag till vaccinationscentret här i Toulouse för att ta sprutan mot svininfluensan. Jag kom dit vid halv fem och där var lång kö. Jag satt och väntade i 80 minuter bara på att få komma till en rådgivning med en läkare som bestämde vilket vaccin jag skulle få. Sen fick man vänta ytterligere en stund på att få komma in till de som skulle vaccinera en. Vid kvart över 7 var jag så äntligen klar, efter 2 timmer och tre kvarts väntan... Gick direkt till Naomi och Niels då vi skulle laga middag med dom. Efter middagen gick vi till La Soirée Suédoise på baren Trader. Priserna på dryckerna där, på Trader alltså, följer hela tiden kursen. Går kursen ner så sjunker priserna och går den upp så höjs dom. Sen blir det börskrasch med jämna mellanrum och då blir det rusning till baren :) Rolig grej. Där var faktiskt ganska mycket folk. Träffade ett par svenskar som läser juridik vid Fac. de Droit. Det ligger alldeles bredvid vår skola. Idag är det hemmastudier som gäller.

Glad torsdag!





24 november - 1 månad kvar till Julafton

Snart är det dags att börja köpa julklappar. Familjen kanske kan börja klura på vad dom önskar sig och när de kommit på något kanske de skulle vilja vara så vänliga och skicka ett litet meddelande till mig? Det skulle underlätta julhandeln för mig :)  Jag har redan skrivit en önskelista så hör av er och fråga efter den bara så skickar jag den till er :P



23 november - GRATTIS SARA

Grattis till körkortet Sara! :D
För nästan exakt elva månader sen övningskörde du upp till mormor och morfar på julafton. Det var en skakig resa, det syns på bilderna. Jag och Nova satt där bak och fruktade för våra liv. Nej nu överdrev jag väl lite kanske :)

 



22 november - Julsaga

I eftermiddags var jag hos Naomi med två andra från skolan för att göra en skrivuppgift vi har till fredag i franskakursen. Vi ska skriva en barnsaga...läraren har fått en idée som enligt henne är helt briljant. Vi ska skriva sagor som vi sen ska läsa upp för sjuka barn på ett sjukhus. Vi frågade henne om hon verkligen tror att personalen på sjukhuset kommer tillåta henne släpa med sig en hel klass med utländska elever in på ett sjukhus så här i svininfluensatider. Det är iiiiiinga problem svarade hon. Det känns inte så genomtänkt att utsätta små sjuka barn med dåliga immunförsvar för den risken... Jag är ganska säker på att hon inte kommer kunna genomföra sitt projekt. Hur som helst så skrev vi en saga som blev dubbelt så lång som vi tänkt oss. Vi satt och skrev i hela 4 timmar om den fula Jean-Francois som stjäl alla julklappar bara för att han är så olycklig men sen ångrar sig och ger bort dom till små föräldralösa barn på ett barnhem. Det blev lite Grinchen - julen är stulen stil på det hela.

På tal om julen så har jag redan julpyntat här. Ellionor var snäll och skickade med den här fina julgranen med små tomtar i Martins resväska :)

Godnatt!


21 november - "Dumt system"

Idag har jag bara läst microéconomie. Det har gått segt. Vi tog en kvällspromenad. Gick in i parken och blev inlåsta så vi fick klättra över den höga grinden för att komma ut. "Dumt system" var Rebeccas kommentar. Vi andra två höll med. Tur att vi är så spänstiga och smidiga alla tre så att vi kunde ta oss ut. När vi kom hem lagade vi mat. Det blev paprika fylld med köttfärs och chèvre och så kollade vi på Skavlan.

 


20 november - Fredagsmys

Ikväll har vi fredagsmys. Med tacos och kladdkaka, eller ja det blev med kaffe och oboy istället för kakao så man kanske kan kalla det för kaffekaka. Man tager vad man haver som de säger och resultatet blev mycket lyckat. Senare blir det bio. Away we go heter den, en amerikansk romantisk komedi.

Trevlig helg!




19 november - En månad kvar

Idag är det exakt en månad till jullovet och hemresan. Köpte Svenska havrekakor idag dagen till ära, dom var mycket goda. Det har varit en bra dag idag tycker jag. Har läst Mondialisation som är en av de kurser jag läser här. Den handlar om hur globaliseringen av världen har gått till, vad den inneburit för utvecklingen och vilka problem den ställer till med ibland. Ämnet är mycket intressant så tiden har gått fort idag. Beställde boken som kursen bygger på. Den heter Atlas de la mondialisation och är skriven av läraren Delphine Placidi. Den är pedagogisk, intressant och dessutom snygg. Kikade i Rebeccas innan idag, hon beställde sin i förra veckan. 


18 november - Unicef i Toulouse

Fick syn på Unicef-gruppen här i Toulouse som var på skolan idag och samlade in pengar eftersom Barnkonventionen fyller 20 år den 20 november i år. Vet ni inte vad barnkonventionen är så kan ni gott kika in på den här hemsidan http://www.unicef.se/barnkonventionen . Kul att se att folk engagerar sig så. Jag köpte en fin nyckelknippa och sen bad jag om att få ta en bild till mina vänner i Unicef-gruppen i Kristianstad :)

Idag är det precis två månader till praktiken i Bryssel börjar och nervositeten, pressen, stressen och ångesten inför allt som ska göras innan dess börjar smyga sig på. Bestämde mig för att ta kontroll och få lite översikt på de kommande månaderna så nu har jag suttit här alldeles för länge och skrivit kalendrar, scheman och att-göra-listor. Det inger något slags lugn att få ner det på papper. Det blir mer konkret och hanterbart. Räknade dagarna jag har kvar här innan jag åker hem, de var 31 med idag. Ganska många alltså. Jag borde hinna fixa undan en del innan dess. Andas in och andas ut. Man får inte låta det ta över, men jag skulle hemskt gärna vilja att dygnet hade fler är 24 timmar...

 


17 november - Huvudvärk

Har haft huvudvärk hela dagen men har kunnat läsa lite ändå. Nu ska jag se Playa del Sol och sen sova. Godnatt! :)

16 november - Skype

Skypade med mamma, Sara och Nova innan ikväll. Det var fint. Saknar er och längtar till jullovet nu :)


14 november - Hej, hejdå!

Det jobbigaste med att någon kommer och hälsar på en när man bor iväg är att det blir så tomt när dom åker igen.

13 november - Fredagen den trettonde

Ja idag är det fredagen den trettonde, otursdag enligt en del och turdag säger andra. Jag har inte råkat ut för något speciellt än så länge iallafall.
I förmiddags var vi på möte med PEJ (parlement européen des jeunes= europa parlamentets ungdomsgrupp). De är en grupp som ska få folk mer intresserade av eu-politik. I och med Sveriges ordförandeskap i EU den här hösten så ska de hålla en konferans om Sverige den 25e november. Därför bad de oss svenska ERASMUS-studenter att hålla en presentation om Sverige. Den svenska konsuln här i Toulouse ska också närvara, han ska prata om Sveriges mål med ordförandeskapet. Det kommer nog inte bli alltför jobbigt då Växjö universitet har skickat med oss Svenska Institutets Sverige-presentation, det enda vi behöver göra är att översätta texten som är på engelska till franska. Att vi sen ska prata på franska inför ett hundratal människor är en annan sak men det tar vi då. Det blir nyttigt för oss. Gruppen hade storslagna idéer om hur de skulle locka folk till konferensen och hur upplägget skulle vara. Vi ska även, förutom vår presentation, bidra till tillställningen genom att följa med en från PEJ-gruppen till IKEA för att inhandla varor till en svensk buffé... det blir intressant :)
Efter konferensen skulle det visst vara en soirée speciellt för singlar. Även soiréen ska gå i Sveriges tecken, eller ja... iallafall i Sveriges färger. Dresscoden är blå-gult och alla kommer få ett band runt handleden vid entréen. Vilken färg bandet har avgörs av ens civilstatus. Är man kille och singel får man ett blått band, är man tjej och singel får man ett gult. Är man upptagen får man ett vitt. Fyndigt. De snackade även om att man skulle ha en "chapeau" (hatt) i kvällensfärger, men de sa att det räckte med ett blå-gult band i håret om man inte var så glad för hattar. Ska jag dit kör jag på hårband :)

Ikväll ska vi ha franskt tema och käka sniglar, baguette och dricka vin. Det blir fint!

Trevlig helg!




12 november - Studiepaus, stadsvandring och middagsbesök

Idag kom elementet äntligen och så gjorde även solen :) Jag, Martin och Sofie gick en runda genom staden och kollade på katedralen St Etienne i eftermiddags. Efter det gick vi och handlade lite och sen lagade vi mat. Det har inte blivit mycket studier men det gör inget för det har varit en himla fin dag. Ikväll kommer Naomi och Niels på middag så vi håller på att göra en stor sallad nu. Martin står för underhållningen ikväll, han har lovat att han ska trolla för oss. Så det blir nog trevligt :)


11 november - Helgdag

Idag har vi inga föreläsningar eftersom det är helgdag här i Frankrike. Man firar första världskrigets slut den 11/11 1918.
Jag ska ägna mig åt studier i Policymix idag. Vädret är tråkigt ute, regnigt och grått. Väntar på elementet än.



10 november - Anställningsavtal påskrivet

Idag kom anställningsavtalet från Svenskt näringsliv med posten och nu är det påskrivet och klart. Har redan stoppat ner det i ett kuvert och klistrat på frimärke. Det ligger bara och väntar på att bli postat. Ska ta mig till en postlåda under förmiddagen imorn så det kommer iväg så fort som möjligt. Det känns bra. Ringde hyresvärden idag och sa till om det trasiga elementet och hon skulle komma idag eller imorn med ett extra element. Hon har inte kommit än och lär väl inte göra det heller så jag får frysa tills imorn. Huuh det har blivit många koppar thé idag och jag ser ut som en michelingubbe i alla kläder jag dratt på mig. Nu ska jag se Änglar och demoner och äta choklad och vindruvor för det är jag så värd efter en lång dag full med studier :)



Kul bild från muséet jag var på med Martin häromdagen.



9 november - I-landsproblem

Fick ännu ett gott besked angående praktik till våren. Intervjun jag hade med en på utrikes- och säkerhetsavdelningen på Sveriges representation vid EU i Bryssel gick så bra att jag fick platsen. Även om jag redan tackat ja till platsen på Svenskt Näringsliv så känns det väldigt bra att veta att jag blev antagen där med. Det är en storbekräftelse, känns som om man växer lite på längden när man fått så bra respons. Intervjuerna har gått bra och all tid jag la ner på mina ansökningar gav utdelning, det känns underbart skönt! :)
Jag vet att jag har valt rätt och att tiden på Svensktnäringslivs kontor kommer bli jättebra men jag kan ändå inte låta bli att tänka "tänk om jag tackat ja till platsen på representationen, då hade jag säkert fått fika med Bildt när han är uppe på kontoret...eller iallafall fått koka kaffe till honom" och känna att det kanske var dumt att jag inte tog det istället....  :)


7 november - Pratar numera franska i sömnen

Man lär sig nya saker om sig själv varje dag. Martin berättade imorse att jag pratat i sömnen inatt. Då jag alltid pratar i sömnen så var det inget konstigt med det. Det lustiga var att jag pratade på franska. Ni kan ju undra hur han som inte läst franska kunde veta att det var det jag pratade men Martin har faktiskt övat en del fraser inför besöket så han tycker sig vara säker på att det var just franska. Tydligen gick det undan och jag viftade med ett finger i luften. Fransmännen pratar ju både fort och gestikulerar vilt så man kan väl säga att jag tagit seden dit jag kommit och har anpassat mig väldigt bra  :)

Glad lördag!

6 november - Välkomstkommitée

Jag spenderade min fredagskväll på flygplatsen där jag skulle vara välkomstkommitée till Martin när han kom. Fick världens finaste present av honom när vi kommit hem till min lägenhet. Jag kan inte hålla tillbaka tårarna när jag ser den, den är det finaste jag sett. Jag saknar min ängel så mycket. Se själva så fin hon är.


5 november - Men kom igen....


Klockan är 08.00, det är en grå onsdagmorgon och vi har föreläsning i Communication politique i Amphi Bodin. Stämningen är sömnig och det är svårt att koncentrera sig.






Ser att någon har ristat in expresso i bänkskivan...känner att jag med skulle behöva en eller två för att inte somna...





Plötsligt utan förvarning klampar ett gäng in på föreläsningen och avbryter. Det är BDS, filmklubben. De ska hålla en tävling. Den går ut på att dom spelar upp filmmusik och till varje melodi kommer någon som klätt ut sig till huvudpersonen fram och studenterna får gissa vilken filmen är.



Så läraren stiger åt sidan och låter dom flamsa och hoppa rundor. Ganska löjligt. Jag trodde faktiskt dom var seriösare än så här...i Växjö skulle en lärare aldrig tillåta att någon avbryter och tramsar så under deras föreläsningstimmar. De som tyckte att det var roligast var dom som stod där framme. Jag kanske låter som en torris som klagar. Men ärligt talat hur gamla är dom? Dom kan väl göra sina lekar utanför lektionstid så kan dom som vill delta... hade man svårt för att koncentrera sig innan så är det ännu svårare nu för folk viskar och har fokus på helt andra saker än läraren. Det här händer ofta. Varje dag är det någon grupp som vill "låna" (stjäla) 10 minuter av lärarens tid.


5 november - Välkommet CAF-bidrag och Sverigebesök i antågande

Kollade mitt konto på min franska bank Caisse-d'Epargne innan, hade fått in bostadsbidraget från Caf idag. Det var mycket välkommet! :) Det har varit en seg dag idag, har försökt plugga men det har gått halvbra. Fick en himla huvudvärk och blev omänskligt trött efter lunchen. Sov i tre timmar och hade feberlika drömmar. Min teori är att det beror på att jag gått runt och varit så spänd inför praktikbeskedet och sedan blev så glad och uppjagad sen gårdagens samtal från Svenskt Näringsliv att det blev för mycket och därav denna mini-breakdown iform av att huvudet strejkade några timmar:)
Ikväll har vi ätit merguez i baguette och kollat på den franskafilmen Ensemble c'est Tout(Tillsammans är man mindre ensam) med Audrey Tatou i huvudrollen. Jag tycker om den filmen, den är så fin.
Imornkväll får jag Sverigebesök så jag får städa undan här innan min franskaföreläsning för jag orkade inte göra det idag.


4 november - Bryssel till våren

Idag fick jag efter lång väntan besked om att jag fått en praktikplats på Svenskt Näringslivs Brysselkontor. Jag blev intervjuad i slutet av september och har inte ens vågat hoppas på att få platsen och blev helt överlycklig när jag läste mailet. Det var den av de platser jag sökt som jag helst ville ha. Ibland stämmer allt så bra. Börjar den 18 januari så jag hinner inte hem till Sverige efter tentorna här i Toulouse. Ska stanna där tills iallafall den 30 juni. Ser verkligen fram emot våren nu.
Blev intervjuad av en från utrikesdepartementet på Sveriges ständiga representation vid EU i Bryssel ieftermiddags med. Det gick väldigt bra tycker jag. Det är nyttigt med alla intervjuer och samtal man får göra när man söker platser.
Idag har varit en lång dag, vi har haft föreläsningar i sammanlagt 9h. Började 8 i morse och slutade 8 i kväll. Efter sista föreläsningen gick vi hem till Naomi och Niehls och lagade en vegetarisk currygryta och drack vin. Naomi berättade om sitt Sverigebesök i förra veckan. Hon besökte en skola i Karlskrona, hon ska nämligen läsa där hösten 2010. Tydligen är det en väldigt bra skola inom området hållbar utveckling med fokus på företag. Vi hade mycket trevligt. Imorn blir det självstudier hela dagen.

2 november - Je vous présente... IEP!

Varsågoda! Här får ni en bild på IEP Toulouse. Det ser inte mycket ut för världen. Liknar ett mentalsjukhus eller fängelse. Och om ni nu tänker att "Jamen det är ju säkert bättre på insidan" så misstar ni er väldigt. Spartanskt är nyckelordet om man vill få ett grepp om hur det ser ut på insidan.

 

 


1 november - Hösten är här på riktigt

På promenaden såg vi att hösten kommit på riktigt till Toulouse. Löven på träden är alldeles gula och börjar falla av. Hösten är vacker med sina färger.

 

 


1 november - Söndag

Tänk att det redan är den förste november idag! Tiden rusar iväg, dagarna blir till veckor och veckorna till månader.
Sista dagen på lovet har tillbringats med studier. Har suttit här i stortsett hela dagen. Har fått mycket gjort så de känns bra.
Nu är det dags för en promenad med Sofie innan mörkret faller över Toulouse. Vi tycker det är otäckt att gå i mörkret man vet aldrig vad som kan hända. Rebecca kommer tillbaka från Lille vid 8 ikväll. Kanske blir det film ikväll, Tillsammans är man mindre ensam, om de orkar.

Glad söndag :)

RSS 2.0